Flexiterra

За здравето на опорно-двигателната система, Част 2

март 4, 2022

„Най-висшият идеал на лекуването е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето, или премахването и унищожаването на болестта в нейната цялост, по най-краткия, най-надеждния и най-безвредния начин, на основата на лесно разбираеми принципи.” 

(За здравето Д-р Самуел Ханеман – „Органон на лечебното изкуство”, § 2)

Холистичният подход в медицината възприема един по-широк възглед за човека, здравето, причините за болестта и индивидуал­ните й прояви. Това води и до по-различен и цялостен поглед върху процеса и нужната терапия на лечение. Самата дума „холистичен” идва от гръцки език (holos = „цял, цялостен, интегрален”). Човешкият индивид и съответно здравето му се разглежда като съставен от три основни, взаимносвързани и влияещи си нива – физическо, умствено-емоционално и духовно, всяко от тях със своя организация и енергийна структура.

Хората във всичките измерения на сво­ето съществуване непрекъснато са в двупосочно взаимодействие и с обкръжаващата ги среда. „Бащата” на медицината – Хипократ, е твърдял, че здравето означава да си постигнал хармония както със самия себе си, така и с околния свят. Според него здравето е динамично равновесие, постигнато чрез живот в съответствие с природните закони. Той е вярвал, че това, което става в ума, засяга и тялото и че човек трябва да прилага терапия във всичките му измерения, като се има предвид и средата, в която живее и работи.

В подкрепа на холистичния подход в няколко поредни материала terrapia представя йога упражнения (асани), които прекрасно се комбинират и подсилват въздействието на комплексната биоактивна формула Flexiterra, която въздейства благоприятно на опорно-двигателната система.

Първият материал от серията можете да намерите тук.

Детска поза

Тази „наивна” поза отпуска гръбнака и кръста, огъвкавява коленете, ставите и ви помага да се успокоите и да „съберете” ума си. Изключително полезна за опорно-двигателната система.

  • Седнете на пода върху стъпалата и отпуснете леко напред торса, опрете чело в пода. Отпуснете ръцете покрай тялото или напред. Дишайте спокойно и останете в позата докато ви е комфортно.

Пълно отпускане на тялото

  • Легнете на пода с леко разтворени крака и отпуснати ръце с дланите нагоре, леко отдалечени от тялото. Вратът е отпуснат, главата е прибрана леко с брадичката към гръдната кост. Затворете очи, дишайте леко и спокойно. Целта е да се отпуснете, без никакви движения.

Това „елементарно” упражнение отпуска всички мускули, снема напрежението от тялото и ума. Твърдият под ви помага да изпънете гърба и краката си. Съзнателната липса и на най-малко движение съхранява и увеличава енергията ви.

Раздвижване на ставите на краката и коленете.

  • От легнало положение на пода, с добре опрян кръст, леко прихванете единия крак и го приближете максимално към корема и гърдите, бе за да повдигате главата. Задръжте, като дишате равномерно. Леко отпуснете крака на пода.
  • Повторете същото и с другия крак.

Освен че отпуска краката и кръста, тази поза облекчава и газове в стомаха.

Йога е все по-популярен днес древен метод за постигане на здравето чрез баланс и хармония между тяло, ум и душа. Природната терапия с хранителни добавки има цялостно оздравително въздействие върху организма и опорно-двигателната система, като съставките на Flexiterra на Терапия по-конкретно работят синергично в посока на заздравяване на ставите, ставните връзки и хрущяли и за облекчаване на проблемите при тях.

Още за здравето на опрно-двигателния апарат – следва продължение…

йога

Tags: , , ,