flexiterra

Терапия за опорно-двигателната система Част 3

март 31, 2021

Думата “йога” произлиза от санскритския корен “юдж”, който означава “свързвам”, “съединявам”. Чрез комплекс от практики, йога е най-добрата терапия и път към вътрешна свързаност и днес се превръща в начин на живот за много съвременни градски хора.

Холистичният подход в медицината аналогично разглежда човешкия индивид от една страна като неделима част от обкръжаващата го среда,  и от друга- като съставен от три взаимносвързани и влияещи си нива- физическо, умствено-емоционално и духовно. Бащата на медицината Хипократ е смятал, че здравето е динамично равновесие, постигнато чрез живот в съответствие с природните закони и е резултат от хармония на човека, както със самия себе си, така и с околната среда.

В подкрепа на холистичния подход и на идеята за вътрешната свързаност, както на психологическо и емоционално, така и на чисто физическо и биологично ниво, в няколко поредни материала ще ви представим лесни йога упражнения за разтягане, огъвкавяване и отпускане на гръбнака, коленете и сухожилията.

Редовното изпълнение на тези упражнения /разбира се, и на други асани от йога/ ще подсили въздействието на биоактивната формула Flexiterra от terrapia. Допълването на вашата терапия за укрепване на сухожилия и ставни връзки  с класическите асани от йога практиката ще ви помогне да се чувствате в добра форма.

Странично разтягане на кръста, талията и гръбнака – поза Триъгълник.

 • Добре изправени, с раздалечени крака /така че да сте стабилни/, изпъвате добре едната ръка нагоре и леко навеждате настрани, докъдето можете. Другата ръка е опряна на крака. Задържате, като дишате равномерно. Леко изправяте, като ръката ви води.
 • Повтаряте същото с другата ръка, в другата посока.
 • През цялото време държите краката стегнати и коленете изправени.

Огъвкавяне на гръбнака, кръста и коленете – поза Щъркел.

 • Застанете изправени със събрани крака и стъпала, сочещи напред. Изправете гърба и изпънете ръцете нагоре. Вдишайте и с издишване леко и с изправен гръб наведете надолу към стъпалата. Главата е продължение на гръбначния стълб, не я увисвайте.
 • Целта е с изправен гръб и изправени колене да опрете торса към коленете и да хванете с длани пръстите на краката.
 • Изпълнявайте позата докъдето ви е възможно. Важно е коленете да са изпънати и гърба изправен, опрете ръцете на краката докъдето стигате.
 • Задръжте, като дишате равномерно.
 • Изправете леко, с прав гръб и изпънати ръце.

Освен за разтягане и огъвкавяване, тази поза помага и за оросяването на мозъка.

Заздравяване на гръбначната мускулатура, огъвкавяване на гръбнака и кръста – поза Кобра.

 • Легнете на пода по корем, опрете челото на пода. Дланите са плътно до тялото на нивото на гърдите, лактите са прилепени към тялото. Краката са отпуснати и леко раздалечени.
 • Леко повдигате главата с вдишване, изпъвате ръцете и повдигате гръдния кош, като използвате мускулите на гърба.
 • Извивате кръста докъдето можете, като главата е максимално назад, лактите са леко присвити, гръдният кош е изпънат.
 • Задръжте от 3 до 5 равномерни вдишвания и издишвания през носа, със затворена уста.
 • Леко отпуснете на пода.

Тази поза, макар и трудна, силно огъвкавява грабнака и кръста. Освен това масажира корема и е полезна при менструални болки и констипация.

След асаната Кобра, винаги правете Детска поза, за да отпуснете приятно кръста и цялото тяло.

Вижте още: част 1, част 2

Терапия за здрави кости, стави и сухожилия с Flexiterra от terrapia.bg

Tags: , , ,