В лабиринта на честите уроинфекции

август 13, 2021

Как да намалим риска от уроинфекции?

Първият сигнал на започващи уроинфекции е постоянната нужда от уриниране, придружена с парене, болка и не рядко мътна урина. Състоянието е често срещано и обикновено засяга долните пикочни пътища, които включват пикочния мехур и уретрата.

Статистиката сочи, че всяка втора жена, поне веднъж в живота си, е боледувала от цистит. Факт е, че нежната половина от човечеството по-често страда от уроинфекции. Причината е скрита в женската анатомия – дамите имат по-къса уретра – тръбата, която извежда урината от пикочния мехур. Това позволява на бактериите да навлизат по-лесно в уретрата и пикочния мехур. Също така отворът на уретрата на жената е по-близо до ануса, където се намират повечето бактерии, причиняващи уроинфекции като E.coli.

Други фактори, които могат допълнително да увеличат риска от уроинфекции, включват:

И при мъжете, и при жените рисковите фактори за инфекции на пикочната система включват:

 • отслабена имунна система
 • аномалии на пикочните пътища
 • запушвания в пикочните пътища, като камъни в бъбреците или уголемена простата
 • използване на катетър
 • урологична хирургия

Възможно ли е риска от уроинфекции да бъде сведен до минимум? Как да предотвратим хронифицирането на заболяването? Отговорът е в промяната на навиците. И някои малки стъпки в начина на живот. Най-честите съвети в това отношение са:

Пробиотици!

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да увеличат добрите чревни бактерии. Те също могат да спомогнат за насърчаването на растежа на добри бактерии в пикочните пътища, а това съответно може да спомогне за превенция от уроинфекции.

Има няколко начина, по които можем да приемаме пробиотици, за да подобрим здравето на пикочните си пътища, включително:

 • Консумиране на ферментирали храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле или темпе
 • Приемане на пробиотични добавки
 • Използване на пробиотични супозитории

Или червени боровинки…

Червените боровинки са традиционно домашно средство за превенция на инфекциите на пикочните пътища. Защо? Защото малкия червен плод притежава съединения, наречени проантоцианидини, които могат да попречат на E.coli да се прилепва към тъканите в пикочните пътища.

Също така се смята, че витамин С в червените боровинки може да повиши киселинността на урината и така да намали свръхрастежа на лоши бактерии.

Популярността на червената боровинка не е случайна. Малките червени плодове са от семейство Хедър, като най-често отглеждана е северноамериканската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon), но в природата се срещат и други видове. Поради много острия си и кисел вкус обаче, боровинките рядко се консумират сурови.

Всъщност те най-често се консумират като сок, който обикновено се подслажда и се смесва с други плодови напитки. Други продукти на основата на червена боровинка включват сосове, сушени боровинки, прах и екстракти, използвани в добавки.

Какво се крие в малката червена боровинка?

Пресните червени боровинки са почти 90% вода, а останалото в състава им са предимно въглехидрати и фибри.

Основните хранителни вещества в 1 чаша (100 гр.) сурови, неподсладени боровинки са:

 • Калории: 46
 • Вода: 87%
 • Протеин: 0,4 гр.
 • Въглехидрати: 12,2 гр.
 • Захар: 4 гр.
 • Фибри: 4,6 гр.
 • Мазнини: 0,1 гр.

Червените боровинки се състоят предимно от въглехидрати и фибри – това са главно прости захари, като захароза, глюкоза и фруктоза. Останалото се състои от неразтворими фибри – като пектин, целулоза и хемицелулоза – които преминават през червата почти непокътнати.

Витамини и минерали

Витамин С. Червените боровинки са богат източник на няколко витамини и минерали, особено витамин С. Също известен като аскорбинова киселина, витамин С е един от преобладаващите антиоксиданти в боровинките. Важна подкрепа на организма за поддържането на кожата, мускулите и костите.

Манган. Той е от съществено значение за растежа, метаболизма и антиоксидантната система на тялото.

Витамин Е. Клас от основни мастноразтворими антиоксиданти.

Витамин К1. Известен също като филлохинон, витамин К1 е от съществено значение за съсирването на кръвта.

Мед. Микроелемент, често с ниско съдържание на западна диета. Недостатъчният прием на мед може да има неблагоприятни ефекти върху здравето на сърцето.

Други растителни съединения

Червените боровинки са с много високо съдържание на биоактивни растителни съединения и антиоксиданти – особено флавонолни полифеноли. Много от тези растителни съединения са концентрирани в кожата им и са значително по-малко в сока от червена боровинка. Някои от тях, като проантоцианидини от тип А, разпознават безпогрешно E. colli и могат да помогнат за предотвратяване на уроинфекциите.

Как помага червената боровинка?

Както стана ясно, инфекциите на пикочната система най-често се причиняват от чревната бактерия Escherichia coli (Е. coli), която се прикрепя към вътрешната повърхност на пикочния мехур и пикочните пътища.

Червените боровинки са традиционен щит в тази нелека битка поради съдържанието си на уникални фитонутриенти, известни като проантоцианидини от тип А или кондензирани танини.

Именно проантоцианидините от тип A предотвратяват прикрепването на Е. coli към лигавицата на пикочния мехур и пикочните пътища, превръщайки червените боровинки в потенциална превантивна мярка срещу инфекциите.

Всъщност червените боровинки са сред най-богатите плодови източници на проантоцианидини – особено А-тип. Редица проучвания при хора показват, че пиенето на сок от червена боровинка или приемането на добавки с червена боровинка може да намали риска от инфекции на пикочните пътища както при деца, така и при възрастни.

Систематичните прегледи и мета-анализи подкрепят тези констатации, особено за жени с повтарящи се, хронични уроинфекции. Важно е обаче да се отбележи, че боровинките не са ефективни за лечение на инфекции, а намаляват риска от получаването им.

С това обаче ползите на червените боровинки не свършват.

Инфекцията от бактерията Helicobacter pylori (H. pylori) се счита за основна причина за рак на стомаха, възпаление на стомаха и язви. Червените боровинки и техните растителни съединения проантоцианидини от тип А, биха могли да намалят риска от рак на стомаха, като предотвратяват прикрепването на H. pylori към лигавицата на стомаха.

Проучване, проведено сред 189 възрастни предполага, че пиенето на 2 чаши (500 ml) сок от червена боровинка дневно, може значително да намали инфекциите с H. pylori. Друго проучване при 295 деца установява, че ежедневната консумация на сок от червена боровинка, в продължение на 3 седмици потиска растежа на H. pylori при около 17% от заразените.

Червените боровинки съдържат различни антиоксиданти,

които могат да бъдат полезни и за здравето на сърцето. Те включват антоцианини, проантоцианидини и кверцетин.

В много проучвания сред хора, сокът или екстрактите от червена боровинка се оказват полезни за различни рискови фактори на сърдечните заболявания. Например:

 • повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол
 • понижаване на нивата на LDL (лош) холестерол, при хора с диабет
 • защита на LDL (лошия) холестерол от окисляване
 • намаляване на сковаността на кръвоносните съдове сред хората със сърдечни заболявания
 • понижаване на кръвното налягане
 • намаляване на кръвните нива на хомоцистеин, като по този начин намалява риска от възпаление в кръвоносните съдове

Кой още е в риск?

По-възрастните хора също са изложени на по-висок риск от получаване на инфекции на пикочната система. Това често се дължи на:

 • свързани с възрастта промени в имунната функция
 • инконтиненция на пикочния мехур или червата
 • използване на катетър
 • когнитивно увреждане
 • менопауза

Бебетата и децата също спадат към рисковите групи за развитието на уроинфекции. Особено момичетата. Ето защо формирането на добри хигиенни навици още в ранна детска възраст е от ключово значение.

Тревожни симптоми

Някои сигнали на тялото изискват повишено внимание:

 • силно, постоянно желание за уриниране
 • парене по време на уриниране
 • изпускане само на малки количества урина
 • мътна урина
 • кървава урина (червена, розова)
 • урина с лош аромат
 • тазова болка (при жени)

Всеки един от тези симптоми е сигнал, че е време за консултация със специалист.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

По материали от Healthline.

***

Uroterra / Уротера вижуал

Uroterra / Уротера от terrapia.bg – за лечение и профилактика на уроинфекции и при дискомфорт в уринарния тракт. Специално подбраните билкови екстракти са с доказана ефективност при лечение на цистит и инфекция на пикочните пътища. Уротера облекчава симптомите на често уриниране, болка и парене.

Tags: , , , ,