холестерол

Важните въпроси за високия холестерол

февруари 23, 2022

Знаете ли, високия холестерол може да бъде наследствен и без изследване проблемът остава скрит? Ето защо тестът за общ холестерол (самостоятелно или като част от липидния профил), е важен ориентир и може да предскаже рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

Кога холестерола е опасен?

Основната цел за забавяне процеса на атеросклероза е да се намали максимално “лошия” холестерол (LDL) и да се увеличи „добрият” холестерол (HDL). За всички хора, нивата на холестерола в кръвта трябва да бъдат:

 • Общ холестерол – под 5 mmol/l
 • LDL-холестерол (“лош”) – под 3 mmol/l
 • За хора с установено атеросклеротично заболяване (инфаркти, инсулти, стенокардия) или захарен диабет, нивата на холестерола в кръвта трябва да бъдат задължително:
 • Общ холестерол – под 4.5 mmol/l
 • LDL-холестерол (“лош”) – под 2.5 mmol/l
 • HDL-холестерол (“добър”) – за мъже над 1.0 mmol/l , за жени над 1.2 mmol/l

Какво всъщност означават тези числа за здравето? Високият холестерол означава, че сме изложени на риск от сърдечни заболявания – водеща причина за смърт както сред жените, така и сред мъжете в съвременния свят.

 1. Какво прави високият холестерол с тялото?

природа

Високите нива могат да доведат до втвърдяване и стесняване на артериите. Според Американската сърдечна асоциация (AHA) натрупването на плака – комбинация от холестерол, мазнини, отпадъчни продукти на нашите клетки, калций и фибрин (протеин, който помага за съсирването на кръвта), може да намали или блокира притока на кръв през артериите. Ето защо поддържането на здравословни нива е от значение: Липсата на достатъчен приток на кръв към мозъка или сърцето може да доведе до инсулт или инфаркт.

 1. Защо имам висок холестерол?

Начинът на живот е ключов фактор. Често комбинацията от лош хранителен режим и навици с ниска двигателна активност, както и генетичния код, води до висок холестерол. Наднорменото тегло и тютюнопушенето също могат да увеличат риска.

 1. Какво причинява високия холестерол, ако се храня здравословно? Може ли да е генетично?

Около 1 от 250 души в САЩ живеят с фамилна хиперхолестеролемия (FH), животозастрашаващо наследствено заболяване, което причинява висок холестерол. За съжаление, 90 процента от хората, които го имат, не го знаят. Затова скринингът за висок холестерол е единственият начин за идентифициране на заболяването и започването на адекватен контрол и лечение.

Ако LDL е над 3 mmol/l, той вече се счита за висок и е нужна задължителна консултация със специалист.

зеленчуци

 1. Как мога да намаля холестерола си по естествен път?

За много хора промяната в ежедневните навици може да е дългия път към понижаване на холестерола без лекарства.

Консумирането на здравословни за сърцето храни е чудесно начало. Това означава намаляване на приема на червено месо и пълномаслени млечни продукти, тъй като и двете съдържат наситени мазнини, които повишават холестерола. Вместо това е добре да се фокусираме върху похапването на постни протеини – пилешко, пуешко, морски дарове – и добавяне на повече разтворими фибри към ежедневната диета от плодове, зеленчуци и овесени ядки (според NHLBI). Аеробните упражнения (3-5 пъти в седмицата) също могат да помогнат за понижаване на холестерола.

 1. Може ли високият холестерол да ме уморява?

Не, високият холестерол обикновено не причинява умора, но може да доведе до сърдечни заболявания, като коронарна артериална болест. При това сърдечно заболяване излишният LDL се натрупва като плака в малките артерии на сърцето, което ги кара да се стесняват и втвърдяват. Това намалява притока на кръв и може да доведе до усещане на умора, задух или болка в гърдите.

Възможните странични ефекти на медикаментите за лечение на висок холестерол също могат доведат до усещане за умора, затруднена памет и объркване. Те обаче са много редки и задължително се споделят с наблюдаващия лекар.

 1. Може ли високият холестерол да причини инсулт?

Да, ако имаме висок холестерол, сме изложени на риск от инсулт поради излишния холестерол в кръвта, предупреждават от Американската сърдечна асоциация (AHA).

LDL се натрупва в артериите, където забавя или блокира притока на богата на кислород и хранителни вещества кръв към тялото, включително и към мозъка. Тъй като артериите се стесняват и втвърдяват, кръвните съсиреци могат да образуват запушване, което може да причини инсулт.

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение – смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. Годишно у нас се регистрират годишно около 80 хил. случая с мозъчно-съдови заболявания, от които 35 хил. случая са с мозъчен инсулт. Инсултът е петата водеща причина за смърт в Съединените щати и една от основните причини за инвалидност.

Важното е да се знае, че всичко това е предотвратимо: поддържането на нивата на холестерол в здравословни норми е един от начини за намаляване на риска.

 1. Може ли високият холестерол да причини еректилна дисфункция?

Счита се, че високият холестерол сам по себе си не причинява еректилна дисфункция (ЕД), но запушените с плака артерии могат, тъй като кръвният поток е от съществено значение за ерекцията, според Американския институт по диабет и храносмилателни заболявания. Твърде високите нива могат също да повлияят на способността на организма да произвежда хормона тестостерон, както и азотен оксид, който спомага за отпускането на тъканта на пениса. И двата фактора могат да доведат и до еректилна дисфункция.

 1. Стресът причинява ли висок холестерол?

стрес

Въпреки че стресът не е основна причина за висок холестерол, той може да има ефект върху здравословните нива. Проучване, публикувано през май 2017 г. в списание Medicine, установи, че при хора, които са изпитали стрес поради работа или личен конфликт, са се оказали с риск за висок холестерол. Това е така, защото когато се чувстваме стресирани и притиснати, по-малко вероятно е да следваме правилата за здравословен начин на живот. Проучването от 2017 г. установи, че редовните физически упражнения имат силен защитен ефект срещу холестерола.

 1. Мога ли да живея дълго с висок холестерол?

Нелекуваният висок холестерол се свързва с по-ниска продължителност на живота поради риск от сърдечен удар и инсулт, но все пак е възможно да живеем дълъг живот с високи нива, при условие че следваме здравословен начин на живот и терапия. Ако такава е назначена и проследявана от специалист. Според проучване, публикувано през април 2018 г. в списание Circulation, здравословният начин на живот – дефиниран като непушене, умерено физическо натоварване, поддържане на здравословно тегло и здравословна диета – се свързва със средно още 14 години живот при жените и 12 години при мъже.

Източници:

 1. Еveryday health.com, Д-р Дженифър Дж. Браун и д-р Санджай Синха.
 2. Министерство на здравеопазването, (МЗ).

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Хранителната добавка на terrapia, която се грижи за здравето на черния дроб и жлъчката е Hepaterra:

Хранителна добавка, която спомага за естественото пречистване на черния дроб и жлъчката. Комплексната биоактивна формула, подобрява функцията на черния дроб, пречиства кръвта и спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

Tags: , , , ,