Вирус, грип или COVID-19?

март 17, 2021

Този сезон, повече от всеки друг, ще си задаваме въпросът симптом на какво е мъчителната хрема, умората и главоболието или упоритата суха кашлица, която не преминава… И това е съвсем нормално. Със старта на традиционните респираторни вирусни инфекции, очаквания ръст на случаите с COVID-19 у нас и наближаващия грип, е важно да бъдем добре информирани при

разпознаването на най-ранните симптоми,

за да можем да реагираме правилно.

По информация на Единния информационен портал – официален източник относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, ако имаме грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) – трябва да се обадим по телефона на нашия общопрактикуващ лекар. Той е този, който ще прецени здравословното ни състояние, ще го съобрази с данните за предишни заболявания, които има в пациентското досие и ще даде допълнителни инструкции.

„Задължително информирайте лекаря си, ако имате установен контакт с положително за COVID-19 лице, съветват от информационния портал.

Но когато става въпрос за ранните симптоми на грип, има нещо, което силно го отличава, припомнят експертите от изследователския университет Johns Hopkins Center for Health Security. „Възможно е в началото да няма нито един от онези ранни симптоми – хрема, температура, кашлица, треска, които да ни ориентират и да ни помогнат да реагираме рано. Но важно е да се отбележи, че грипът идва бързо, обикновено в рамките на няколко часа, като усещането за умора и отпадналост е водещо“, припомнят инфекционистите. Всъщност бързината и силата, с които връхлита грипа са отличителния му белег. Тогава хората най-често използват сравнението „сякаш ме блъсна камион“. В този момент

тестът за наличие на грип

е най-доброто, което може да се направи, както и ранното започване на лечение с подходящо противовирусно лекарство.

А предизвикателството пред лекари и пациенти тази година е да успеят да направят разликата между вирус, грип и COVID-19. От Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) подчертават, че симптомите на грип често могат да се появят по-бързо от тези, свързани с коронавирус. И шансовете да успеем да разберем какво ни атакува още в началото са малки.

Поради тази причина експертите и тази година призовават за поставянето на противогрипни ваксини. У нас, от миналата година те са безплатни за хората над 65 г.

 

По материали на Health.com и Министерство на здравеопазването.

Статията има информативен характер.

Ние, от terrapia вярваме, че превенцията е най-добрата защита, затова предлагаме комплексни биоактивни формули от билкови екстракти и натурални екстракти, за балансиран и здравословен живот през всички сезони.

В подкрепа на имунитета са нашите успешни формули #Бронхотера, #Уротера, #Ехинацея и #Спирулина.

Скоро очаквайте и комплексната ни грижа за имунитета.

Imunoterra / Имунотера е мощен имуностимулатор. Специално подбраните биоактивни съставки от сибирски женшен, ехинацея и котешки нокът имат изразени антиоксидантни и укрепващи имунитета качества. Повишават защитните сили на организма, подпомагат оздравителните процеси при грип и настинки. Спомага тялото при възпаления и инфекции от различен произход.

Tags: , , , , , , ,