Връзката Витамин D, имунитет и COVID-19

март 17, 2021

КОЛКО Е ВАЖНО НИВОТО НА ВИТАМИН D ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ?

Има ли зависимост между дефицита на витамин D и високата смъртност при COVID-19? Според американски учени, отговорът е “да”. В продължение на няколко седмици, екип от Северозападния университет в щата Илинойс анализира данните от болници от няколко държави, сред които Китай, Германия, Италия, Испания, Великобритания и Съединените щати. Според изследването страните, в които има висока смъртност от инфекцията с коронавирус, не са тези с по-лоша здравна системата. Това са държавите, в които гражданите имат по-ниски нива на витамин D в организма си.

Предполага се, че причина за по-високата смъртност в Италия, а също и във Великобритания и САЩ, е комбинацията от липса на витамин D и процеса, известен като “цитокинова буря”. Или свръхреакция на имунната система.

Цитокиновата буря

е отговорът на имунната система към дразнител, какъвто в случая е вирусът, а последствията могат да са остър респираторен синдром и дори смърт. Ролята на витамин D е както да укрепи, така и да контролира имунната система. Включително да не допуска тя да стане хиперактивна.

Заключението на учените от Илинойс е, че при правилната доза витамин D, вероятността заразените с COVID-19 да развият усложнения, е 50% по-ниска.

Нещо повече. До същите изводи стигат и британските им колеги от Империал Колидж Лондон, Великобритания, чиито проучвания отново показват, че

дефицитът на витамин D

може да допринесе за по-тежкото протичане на коронавирусната инфекция. Изучайвайки развитието на пандемията с COVID-19, екипът на д-р Гарет Дейвис обобщава, че в регионите, където сезонният дефицит на витамин D e често срещан, по-често се регистрират тежко протичащи случаи.

Въпреки, че проучванията в тази посока продължават, учените по света все по-често споделят, че витамин D е много важен за имунитета и може да предпази човешкия организъм от умереното до тежкото протичане на COVID-19.

Източници:

The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients Daneshkhah A et al., doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.08.20058578

COVID-19 – Scientists raise the vitamin D alarm. NutraIngredients, https://www.nutraingredients.com

Tags: , , ,