Време е да подсилим имунната система

август 30, 2021

На прага на есента, най-добрата стратегия за засилване на имунната система и справяне със сезонните вируси, е двойната защита: превенция на инфекциите и укрепване на имунитета.

А първата крачка към това е лесна, като детска игра: да открием и приложим най-добрите навици за повишаване на имунитета, които медицинските специалисти препоръчват на своите пациенти. Някои от тези навици помагат за блокиране на първоначалната инфекция, други задействат имунната система, за да може да се справи по-бързо с вируса, и всички те са изключително лесни за включване в ежедневието.

Храни, богати на антиоксиданти

Въпреки че никоя храна, сама по себе си, не може да „лекува“ или да бъде 100%-ов щит срещу сезонните инфекции, доказано е, че някои храни помагат за укрепване на имунната система.

Множество проучвания през годините сочат, че цитрусовите плодове, червените чушки, бадемите, слънчогледовите семена, орехите, бобът и чесънът благоприятстват имунната система.

Д-р Лиса Балер, базирана в Меса, Аризона, предлага да се съсредоточим върху цвета им: „Мислете за тъмнозелени, червени и жълти зеленчуци и плодове – за да подсилите вашата система с антиоксидантни – фитохимикали, които се борят с вирусите. Стремете се към 9 до 10 порции на ден“, казва тя пред Health.

Редовни тренировки

Научен преглед от 2019 г. в Journal of Sports and Health Science установява, че умерените до енергични упражнения могат да засилят имунния отговор, да намалят риска от заболяване и възпалението.

„Редовните упражнения и здравословното хранене са най -важните фактори за имунната система“, казва д-р Тимоти Майнарди, алерголог и имунолог от Ню Йорк. Изследванията показват, че хората, които водят заседнал начин на живот, са много по-склонни да пипнат вирус или други инфекциозни заболявания, казва още той.

Експертите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват да се стремим към минимум 150 минути аеробна активност със средна интензивност на седмица.Това означава 15-20-минутна тренировка у дома, скачане на въже или джогинг, или бърза разходка из квартала, няколко пъти седмично.

Добър сън

Има връзка между липсата на сън и разболяването, катогерични са учените. Малко проучване сред медицински специалисти, които са полагали извънреден труд в продължение на седмици, сочи, че те са изложени на много по-висок риск не само от инфекциозно заболяване, но от възможността да реактивират предишно заболяване.

Според Националната фондация за сън (NSF) хората между 18 и 64 години се нуждаят от 7-9 часа сън на нощ, а децата и юношите се нуждаят от още повече часове сън. Важно е да се изгради хигиена на съня, която стриктно да се спазва – ритуал преди лягане, в един и същи час – в хладна и тъмна стая, събуждане в един и същи час и придържане към препоръчителните часове сън за съответната възраст.

Винаги чисти ръце

От началото на пандемията с COVID-19 сме чували многократни съвети как и колко често трябва да мием ръцете си. Но съветите си струва да се повтарят, защото това е най-лесения и ефективен начин за предотвратяване на всяка инфекция.

Измиването на ръцете е изключително добър начин да се предпазим от разболяване, припомнят специалистите пред Health. И всичко, от което имаме нужда е само сапун и вода, които да търкаме енергично в продължение на 20 секунди. Това значително намалява броя на микробите по кожата и пази имунната система.

Дезинфектант

Ако нямаме достъп до сапун и вода, дезинфектантът за ръце е следващото най -добро средство. CDC препоръчва използването на дезинфектант за ръце с процент алкохол над 60%.

Пробиотици

Бактериите в червата могат да повлияят на способността на организма да се бори с инфекциите. Ето защо учените предлагат да се консумират храни, които съдържат така наречените „добри“ бактерии – организми, полезни за здравето на червата. Ферментиралите храни и напитки като комбуча и кимчи, например.

Достатъчно цинк

Известен факт е, че микроелементът цинк е необходим на тялото за правилното функциониране на имунната система. „Има множество проучвания, които показват, че хората с ниско съдържание на цинк в организма са по-податливи на инфекция“, добавят експертите пред Health.

Въпреки че препоръчителното дневно количество цинк може да се добави лесно – 11 мг за мъже, 8 мг за жени – чрез червено месо, морски дарове, боб, ядки и пълнозърнести храни, то през есенно-зимния сезон не е лоша идея да се консултираме с личния си лекар за подълнителен прием.

 По-малко стрес

Неконтролираният стрес, тревожност, безпокойство и паника носят след себе си много негативни последици за здравето. Потискането на имунната система е една от тях.

Всеки сам трябва да намери своя начин за „отпускане на парата“. Медитацията е добра опция, но не по вкуса на всеки. Подходящи са също леките тренировки, слушане на приятна музика, разговор с приятел или пък разходка навън.

ПОМОЩ ОТ ПРИРОДАТА

Terrapia

Витамините и хранителните добавки заемат важна роля в поддържането на добър имунитет. Ето и няколко предложения от terrapia:

Витамин D

Основната функция на витамин D е да помогне на тялото да поддържа оптимални нива на калций и фосфор в кръвта, които можем да получим чрез излагане на слънце или чрез подходящи добавки и храни.

Добавянето на витамин D значително намалява вероятността от инфекции на дихателните пътища и спомага работата на имунната система, сочат клинични проучвания, публикувани в Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics.

Куркумин

Куркуминът се получава от растението Curcuma longa, известно като куркума. Куркуминът се използва в аюрведическата и китайската медицина заради неговото аналгетично, противовъзпалително и антисептично действие. Куркуминът може да помогне в борбата с възпалението и да подпомогне имунния отговор на организма.

Ехинацея

Ехинацеята традиционно се използва за лечение на първи симптоми на настинка. Някои изследвания показват, че приемането на ехинацея може да намали риска от настинка с 45% до 58%, други изследвания пък сочат, че приемането на ехинацея не предотвратява обикновената настинка, но скъсява продължителността на боледуването.

Джинджифил

Спазмолитичните свойства на джинджифила идват от неговите повече от 60 микроелемента, над 30 аминокиселини и повече от 500 ензими и коензими, които работят заедно.

Джинджифилът е невероятен релаксант за областта на гърлото и също така помага за облекчаване на главоболието при напрежение и изхвърляне на излишната млечна киселина от мускулната тъкан.

Женшен

Женшенът традиционно се използва за различни състояния. Някои проучвания показват, че женшенът може да засили имунната система и в същото време да намали броя и тежестта на респираторните вируси при възрастните.

Спирулина

За първи път използвана от ацтеките като стимулатор на издръжливостта, спирулина се счита за суперхрана-източник на хранителни вещества „всичко в едно“. Включително нива на протеини, сравними с яйцата.

Ацтеките също са използвали спирулина за лечение на различни болести, а легендите разказват, че пратениците на империята са използвали водораслите, за да поддържат своите маратонски бягания. Съвременните изследвания подкрепят много от предполагаемите ползи от приемането на спирулина и продължават да изучават потенциала й за лечение на здравословни проблеми.

Спирулина е добър източник на: тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3), мед, желязо. Спирулина е с богато съдържание на магнезий. Този минерал поддържа нормалните ежедневни функции като мускулна система и сърдечния ритъм.

Спирулина е мощен източник на хранителни вещества. Той съдържа мощен протеин на растителна основа, наречен фикоцианин. Изследванията показват, че това може да има антиоксидантни, обезболяващи, противовъзпалителни и защитни свойства на мозъка.

Котешки нокът

Котешкият нокът (Uncaria tomentosa) е тропическа лоза, която може да нарасне до 30 метра височина. Среща се главно в тропическите гори на Амазонка и в други тропически райони на Южна и Централна Америка.

Кората и коренът се използват от векове в Южна Америка като традиционна медицина за различни възпаления и инфекции. Днес добавките от котешки нокът могат да се приемат като течен екстракт, капсула, прах или чай.

Потенциалните ползи за здравето, които има котешкия нокът са много. Може да засили имунната система, като по този начин може да спомогне за по-ефективна борба с инфекциите. Малко проучване при 27 мъже установи, че консумацията на 700 мг екстракт от котешки нокът, в продължение на 2 месеца, увеличава броя на бели кръвни клетки, които участват в борбата с инфекциите.

По материали на Health.com.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Tags: , , , , , ,