Време ли е да се погрижим за имунитета?

март 18, 2024

Има ли нужда имунитета от изграждането на добри навици? И какво общо има стомашно-чревния тракт с неговата защита и издръжливост?

Никой не се събужда с мисълта: Днес ще се погрижа за имунитета си, нали? Всички знаем, че имунната система е някъде там и тихичко и неуморно се грижи да бъдем здрави и във форма. Истината е, че имунитета ни неуморно атакува микробите, с които ние ежедневно се срещаме. Затова не е лошо някоя сутрин да се събудим с идеята: как да променим някои малки неща в живота си, за да му помогнем в тази най-важна задача: да ни брани от болестите.

Има толкова много начини да направим първата крачка в грижата и подкрепата на имунната система още днес – от хапването на една ябълка на ден (доказано!) до редовния секс (о, да!). Защото грижата днес, ще ни се отблагодари след няколко месеца, когато настъпи сезона на вирусите, настинките и грипа.

Жените са по-склонни към автоимунни заболявания?

От повече от 23,5 милиона американци, живеещи с автоимунни заболявания (като лупус, ревматоиден артрит и псориазис), над три четвърти са жени. Защо? Въз основа на десетки изследвания върху животни, отговорът на учените е, че виновни за това са естрогените. Имунните клетки на тялото всъщност имат рецептори за полови хормони, с които естрогенът се свързва и това може да предизвика възпаление, което кара имунната система да пре-ускори работата си.

Добрите новини: при някои от тези заболявания симптомите могат да бъдат по-леки при жените, отколкото при мъжете.

Червата са свързани с добрия имунитет

Всъщност около 70% от клетките, които изграждат имунитета, се намират в лигавицата на храносмилателния тракт. Не го осъзнаваме, но нашият стомашно-чревен тракт е един от начините, по които тялото се освобождава от токсините, обяснява д-р Аниш Шет, началник на гастроентерологията в Университетския медицински център в Принстън. Най-добрата тактика за поддържане както на имунната система, така и на храносмилателната система в идеална форма е да се храним „чисто“, казва той. Това означава да консумираме храни, с ниско съдържание на преработена захар и с високо съдържание на фибри. Това помага за насърчаване на здрав микробиом в червата и растеж на добри бактерии.

Сексът, стресът и сънят влияят върху защитните сили

Секс: Проучване установи, че студентите, които са правили секс веднъж или два пъти седмично, са имали 30 % повече имуноглобулин А – кръвен протеин, който помага за защита срещу настинки, отколкото тези, които не са правили секс или са правили секс по-рядко.

Стрес: Проучвания сочат, че стресът намалява способността на тялото да управлява възпалението. Когато сме подложени на хроничен стрес, тялото засилва производството на кортизол, което може да има отрицателен ефект върху имунитета.

Сън: Проучване от 2015 г. показва, че хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, са четири пъти по-склонни да се разболеят, когато са изложени на настинка, отколкото тези, които са спали поне 7 часа. Това е така, защото докато спим Т-клетките, които се борят с вирусите, увеличават броя си.

Храната може да помогне за повишаване на имунитета

Тези природни имуностимулатори не са просто „бабини рецепти“, а имат солидни изследвания зад себе си.

Чесън: Хората, които са приемали добавки с чесън в продължение на три месеца, са боледували по-малко от тези, които са приемали плацебо, според проучване от 2014 г. Друго проучване установи 30% намаление на риска от рак на дебелото черво сред хората, които ядат много суров или варен чесън.

Ябълки: Плодът е богат на разтворими фибри, вещество, което подобрява имунитета, според проучване на университета в Илинойс. Изследователите открили, че мишките, на които е даван този вид фибри, са се разболявали наполовина по-малко от мишките, на които не е прилаган. И са се възстановили много по-бързо.

Пилешка супа: съдържа карнозин, аминокиселинно съединение, което помага на тялото да се пребори с вирусите още в ранните етапи, се казва в проучване в American Journal of Therapeutics.

Природна грижа и превенция

Защо точно спирулина? Спирулина е цианобактериално синьо-зелено водорасло, което обикновено се използва като хранителна добавка. И не случайно. По отношение на имунитета, тя модулира производството на цитокини от мононуклеарните клетки на периферната кръв, което не е изненадващо, като се има предвид богатото съдържание на флаваноиди и сулфалипиди. Продуктите със спирулина съдържат биоактивни протеини, със способност да стимулират чревния имунитет.

Въз основа на редица проучвания и натрупани през годините данни, учените смятат, че хранителните добавки със спирулина биха могли да подобрят анемията, както и имунната функция. Това се доказва в проучване сред доброволци на възраст над 50 години, с диагноза анемия, които са приемали добавки със спирулина в продължение на 12 седмици.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:

Нealth.com

Ncbi.nlm.nih.gov

Комплексни биоактивни формули на terrapia с богато съдържане на спирулина:

Spiruterra

Капсулирана Спирулина на прах.

Действа благоприятно на имунна, кръвоносна и отделителна система. Spiruterra ® хранителна добавка съдържаща 300 mg спирулина на прах от Arthrospira platensis , която е род свободно плаващи нишковидни цианобактерии от семейство Microcoleaceae.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

 

Imunoterra / Имунотера

Комплексна биоактивна формула, която благоприятства за укрепване и подсилване на имунната система. Специално подбраните съставки от екстракт от корени на женшен, ехинацея и котешки нокът имат изразени антиоксидантни и укрепващи имунитета качества. Повишават защитните сили на организма, подпомагат оздравителните процеси при грип и настинки, както и при възпаления и инфекции от различен произход.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

 

Memoterra / Мемотерра

Подобрява работата на мозъка и го стимулира чрез комплексното въздействие на мощни билкови екстракти. Общото тонизиращо и стимулиращо действие на Мемотера подобрява паметта и концентрацията, спомага за по-доброто кръвообръщение и по-добър тонус.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

Tags: , , ,