За здравословните ползи от ходенето

април 9, 2024

Ходенето е най-естествената и достъпна форма на физическа активност и носи големи ползи за човешкото тяло. Много лекари смятат дори, че то е по-здравословно от бягането, фитнеса и други физически упражнения. Освен безценния си ефект върху здравето, ходенето (или по-конкретно пешеходния туризъм) има изключително благоприятен ефект и върху психо-емоционалното състояние на човека. Затова си струва да се замислим над идеята колко крачки на ден изминаваме и можем ли да ги превърнем в любимо спортно занимание.

С какво ни помага ходенето?

При ходене кръвта се движи по-интензивно през съдовете и обогатява всички вътрешни органи, без изключение – с голямо количество кислород, което има благоприятен ефект върху цялото тяло. Ходенето като терапия помага за справяне със заболявания на сърдечно-съдовата система, укрепва кръвоносните съдове и сърцето. И още:

 • Ходенето помага за понижаване на холестерола.
 • Ходенето има много благоприятен ефект върху дихателната система.
 • Ходенето намалява риска от диабет.
 • Ходенето има благоприятен ефект върху храносмилателния тракт, кара храната да се усвоява по-бързо и по-добре и помага за премахване на токсините от тялото.
 • Има благоприятен ефект върху ставите, костите и гръбначния стълб.
 • Ходенето има втвърдяващ ефект върху тялото, повишава имунитета, което помага да се противопоставят на настинки.
 • Ходенето има добър ефект върху зрението, укрепва мускулната система на тялото и помага за формирането на красива фигура.
 • Ходенето е незаменимо в борбата с наднорменото тегло.
 • Ходенето значително забавя процеса на стареене.
 • Ходенето повишава издръжливостта на организма.
 • Ходенето е отличен естествен антидепресант. Ходенето облекчава стреса, повишава настроението ви и ви зарежда с енергия.
 • Редовното ходене помага за развиване на организация и дисциплина.

Ходенето е естествено като дишането. Но когато го правим осъзнато, с поставени цели, то става спорт подходящ за хора от всички възрасти. Факт е, че за по-възрастните хора ходенето често е единственият наличен метод за упражнения, който помага за подобряване и поддържане на здравето.

ходенето

Кога ходенето става тренировка?

Най-важното правило на ходенето е редовността, независимо от времето навън и сезона. За повечето хора в началото е трудно да се насилят да излизат на разходка всеки ден. Но тези, които са преминали този период, намират ходенето за голямо удоволствие и вече не могат да си представят живота си без движение.

Има няколко правила за ходене, които са насочени към максимизиране на ползите от този вид физическа активност:

Ходенето трябва да се извършва с бързи темпове, но не трябва „почти да бягаме“, ходенето трябва да е приятно и да не причинява болка или силен задух. Много полезно е да редуваме скоростта на движение от умерена към бърза и обратно.

Важно е да се следва принципа на постепенност, особено ако отдавна не сме се занимавали със спорт. Тоест увеличаваме натоварването постепенно, като в началото вървим с умерено темпо и постепенно увеличаваме скоростта и времето за ходене. Това ще даде възможност на тялото да се пренастрои.

 • При ходене главата трябва да е повдигната.
 • Раменете ви трябва да са отпуснати и спуснати при ходене.
 • При ходене краката трябва да опират на петата и да се оттласкват с пръсти.
 • Когато избираме място за разходка – нека с предимство са парковете и планините.
 • Докато вървим, нека се усмихваме повече.

Колко време трябва да продължи ходенето?

Разходката трябва да продължи поне 30-40 минути. Но ако не сме тренирали дълго време и 30-минутната разходка ще е проблематична, затова нека в началото разходките бъдат по-кратки, като постепенно увеличим продължителността им.

Кое е най-доброто време за разходка?

Няма основни препоръки относно времето на разходките. Но пък вечерните разходки ще се отразят благотворно на съня.

Колко калории се изгарят при ходене

Преди всичко ходенето е един от най-добрите помощници в борбата с наднорменото тегло. Изборът на интересни пешеходни маршрути е ключов: тогава ходенето ще донесе много удоволствие, ще изгори излишните килограми, ще помогне да изградим красива фигура и да подобрим здравето си.

По конкретно: ходенето с умерено темпо изгаря около 10 ккал. на минута. А ако ходенето се извършва редовно и тялото вече е тренирано, тогава се изгарят значително повече калории.

Разходката като ежедневен спорт е най-лесният и достъпен начин да подобрим здравето си! Но трябва да помним, че здравословният начин на живот е не само физическа активност, но и правилно хранене, хигиена и здрав сън.

ползи

Комплексните биоактивни формули на terrapia.bg, които благоприятстват здравето, тонуса, красивия външен вид и спомагат за добро костно здраве и движение са:

За превенция и грижа за ставите, сухожилията и костите, ние от terrapia създадохме Flexiterra (Флекситерра) – комплексна биоактивна формула, подпомагаща възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки. Съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства.

 

Regeneraterra / Регенератерра

Хранителна добавка с колаген за регенерация, възстановяване и красив външен вид. Комплексна биоактивна формула с антиоксидантно действие. Стимулира и ускорява регенерирането на тъканите. Засилва действието на други добавки, ако се приема с тях. Специално подбраните съставки имат противовъзпалителни и възстановяващи качества, които спомагат за заздравяването на ноктите, косата, кожата. Спомага за подобряване на тонуса, външния вид и самочувствието.

Detoxiterra / Детокситерра

Хранителна добавка с комбинирана биоактивна формула от билкови екстракти за пречистване на организма. Мощни антиоксиданти с доказано детоксикиращо и стимулиращо въздействие върху организма. Подобрява кръвообръщението, спомага за изхвърлянето на токсините и изглаждането на целулита. Понижава холестерола и нормализира нивата на кръвната захар.

 

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрицевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , , , ,