Здравословни навици за здрав черен дроб

март 31, 2021

Нашият черен дроб е втория по големина орган в човешкото тяло и един от най-важните, защото е отговорен за филтрирането на токсините от кръвоносната система.

Има медицински програми за неговата детоксикация, но има и някои по-естествени начини и промени в начина на живот, които дават същия резултат, без допълнителни усложнения. Вероятно повечето от вас са чували за тях многократно, но обикновено, погълнати от ежедневието, просто забравяме. Надяваме се тази статия да ви напомни и вдъхнови да си създадете или възобновите поне част от здравословните навици за пречистване и профилактика на ценния за всеки от нас орган: черен дроб.

zdravoslovni-navici-cheren-drub-syveti

Приемане на правилните течности

  • Намаляване на алкохола и кофеина. Колкото и да не ни се нрави, доказан факт е, че те са основни виновници за натрупване на токсини в черния дроб, причиняващи дисфункцията му. Последни изследвания показват, че безкофеиновото кафе също има неблагоприятно влияние, тъй като намалява нивата на чернодробните ензими. Да се изключат или намалят тези напитки и да се заменят с неалкохолни, плодови течности и вода спомага осезаемо за регенерирането на черния дроб.
  • Приемането на вода, зелен чай, пресен лимонов сок и плодови смутита поддържа тялото ни хидратирано, което по естествен начин стимулира регенерирането на клетките. Освен това позволява на черния дроб да филтрира по-бързо повече токсини, което пък води до повишаване на енергията ни. Прясно изцедените плодови сокове и смутита са изключително вкусни и освежаващи. Прекрасно е, че вече са неизменна част от градския пейзаж и можем да им се насладим, както почти във всяко заведение, така и на път за работа или за важна среща.

Приемане на правилната храна

  • Избягвайте храни, богати на хидрогенирани мазнини, лош холестерол, изкуствени оцветители, изкуствени подсладители и консверванти. Хидрогенираните мазнини не се разграждат в тялото, натрупват се директно като токсини, с които черният дроб трябва да се справя. Пържените храни, мазните тежки меса, маргарина, рафинираните захари. Да, вкусни са и да – натоварват черния дроб по неизмерими по сила и качество начини!
  • За сметка на това плодовете и зеленчуците също са вкусни. Бета каротинът стимулира клетките на черния дроб и ги предпазва от токсините, които му се налага да преработва. Листните зеленчуци като спанака стимулират растежа на клетките, а цвеклото предпазва жлъчните канали в черния дроб от токсично увреждане. Чесънът, авокадото, грейпфрута и орехите също предпазват черния дроб от токсично пренатоварване.

Опитайте да промените хранителните си навици, включвайки повече зеленчуци и плодове в менюто си. Мит е, че ако те съставят 70% от количеството храна, която приемате на хранете, ще останете гладни. Може би не сте опитвали? Съветваме ви да пробвате в продължение поне на три дни. А ако приемете предизвикателството, ще се радваме да споделите впечатленията си! Обикновено те са свързани с прилив на енергия, лекота и по-бързо и качествено наспиване, но наистина чакаме вашите лични!

Използвайте билки и хранителни добавки

  • Билки като глухарче, артишок, глог. Билките са дългогодишно използвани в народната медицина и с доказан в практиката благотворен ефект за предпазване, детоксикиране и подхранване на черния дроб, жлъчката и за подпомагане на тяхното нормално функциониране.
  • Съдържат се в Hepaterra във вид на билкови екстракти – концентрирани активни вещества, и заедно с още билки взаимно допълват и усилват ефекта си. Комбинираната биоактивна формула е с рецептура, разработена  на база задълбочени знания в областта на фитотерапията и билколечението.

Още по темата с terrapia: Черният дроб – пречистващата сила на тялото

Tags: ,