жълт кантарион

Жълт кантарион – златната еньовденска корона с благоуханен ален цвят

юни 22, 2016

Религиозното мислене на народа едно време е свързвало благоухаещия, кървавочервен сок от цветовете на жълтия кантарион с кръвта и раните на Исус Христос. Растението започва да цъфти на 24 юни – Еньовден, който е също така и денят на Св. Йоан. Жълтите му слънчеви цветове радват окото почти до средата на септември.

На Еньовден – символа на свещените сили на светлината и топлината – жълтият кантарион засиява в най-прекрасната си цветна прелест. На времето момичетата изплитали венци от него и който танцувал около еньовденския огън, трябвало да носи венец от жълт кантарион – еньовденската корона. В тази тайнствена нощ се посипвали и клони от него във водата и по разцъфването на увяхналите цветчета момата разбирала кога догодина ще бъде поискана.

Кога се бере Жълтия кантарион

Ако решите сами да събирате билката трябва да знаете, че това се прави в началото на цъфтежния и период и по възможност, когато луната изгрява. Тогава всъщност растението съдържа най-голямо количество хиперицин и хиперфорин, на които вещества се дължи лечебното му действие. Използва се надземната част, като се берат клонките с пъпки и разцъфнали листа. Избягват се листата, които са започнали да увяхват.

Нашите предци наричали Жълтия кантарион „средство против 99 болести”. Приписвали на червения му сок много магически свойства, наричали разтвори и екстракти от Жълт кантарион „червено масло”, „младежка кръв” или „кръвен еликсир”. Причина за такива гръмки названия е не само цветът на маслото, но и фармакокинетичните качества на растението.

Качествата на Жълтия кантарион

За качествата на планинското растение първи говорят древните елини. В Елада средството, което се използвало за спиране на кръв при нараняване, е именно тази невероятна билка. Съставката хиперфорин обуславя това лечебно свойство на тревата. Специфичното за нея е, че не е устойчива на висока температура. При топлинна обработка тя губи полезните си свойства. Хиперфоринът е дъбилно вещество, което заедно с противовъзпалителните аментофлавони в стомаха и червата, има благоприятен ефект при стомашно-чревни неразположения.

Жълтият кантарион днес е най-широко известен със своето билково лечение на депресия. В някои страни, като Германия, той често се предписва за лека депресия. Много често смущенията при половото желание се дължат на депресивни състояния. Той действа и върху метаболизма на черния дроб, който от своя страна балансира хормоните. Това действа благоприятно на половия хормон.

Много ефикасен при болки в гърлото и начални симптоми на грип и настинка.

Екстракт от жълт кантарион с концентрация на биоактивни съставки може да намерите в следните хранителни добавки на terrapia: Eroterra, Gastroterra, Bronchoterra