Честит Световен ден на водата!

март 22, 2016

Да отбележим Световния ден на водата, всъщност означава да празнуваме живота, защото той е немислим без вода – създаден е от и във вода, съществува, благодарение на нея. Радваме се да спрем за миг, да осъзнаем, че сме живи и пътуваме…пътуваме по течението на пълноводна река, която наричаме живот.

„В целия свят няма нищо по-меко и по-податливо от водата, но тя надделява над твърдото и здравото. Никой не може да я преодолее, въпреки че всеки може да я победи. Податливото побеждава здравото. Мекото преодолява твърдото. Всички знаят това, но никой не се осмелява да действа така.” ~ Лао Дзъ

Водата оказва влияние върху здравето на хората, при липсата й – то е особено негативно. Ето някои симптоми, синдроми и заболявания, вследствие на продължително обезводняване:

  • Симптоми:главоболие, суха кожа, сухи коси, сухота в устата, чупливи нокти, хрущене в ставите, запек, пясък в бъбреците, пясък в жлъчката и други;
  • Синдроми:алергии, интоксикация, гъста кръв, киселини в стомаха и други;
  • Заболявания:захарен диабет, камъни в бъбреците и жлъчката, наднормено тегло, остеохондроза, болести на сърцето, катаракта, болест на Алцхаймер, заболявания на черния дроб и задстомашната жлеза, бронхиална астма, депресия, деменция и други.

„Няма такова съединение, което би могло да се сравни с водата по своето влияние върху основните геоложки процеси. Няма такова вещество, минерал, полезно изкопаемо, живо тяло, в чийто състав да не е включена вода.” ~ Владимир Вернадски

Ето и някои любопитни факти около влиянието на водата върху хората:

  • Газираните напитки, кафето, чаят, въпреки че съдържат вода в големи количества, също съдържат и кофеин. Той може да действа като лек диуретик, който да попречи на водата да достигне до необходимите места в тялото.
  • До времето, в което човексе почувства жаден, тялото му е загубило 1% от водните си запаси.
  • Теглото, което човек губи след усилена физическа дейност, е от загубена вода, а не мазнини.
  • Водата помага да се поддържа нормалното тегло на тялото. Тя спомага за регулиране на метаболизмаи апетита. Затова при диети е добра идея да пиете вода от сигурен минерален извор, за да си подсигурите добри резултати.
  • Пиенето на подходящи количества вода може да намали опасността от определени видове рак- рак на дебелото черво, рак на кръвта, както и рака на гърдата.
  • Водата води до по-добро здраве, защото отмива отпадни вещества, бактериии вируси. Неслучайно при вирусни заболявания се препоръчва да се пие повече вода.
  • Водата може да ви предпази или намали главоболието – при главоболие изпийте една чаша топла вода — това ще разшири кръвоносните ви съдовеи ще помогне на кръвта да достига до мозъка.

Нашият съвет е: обръщайте внимание на тялото си, слушайте го и се научете да улавяте сигналите му, които са единствената истина за това  колко и какви течности е добре за вас да приемате!

 „Изпразни ума си. Бъди без образ, без форма, като вода. Сега сложи водата в чаша – става чаша, сложи я в бутилка – става бутилка, сложи я в чайник – става чайник. Сега може да се лее или да се разбива. Бъди вода, приятелю.” ~ Брус Лий