Колаген

Колаген – цялостна грижа за вътрешната свързаност на тялото ни

октомври 7, 2016

Колаген – протеин, участващ в изграждането на тъкани и клетки. Той буквално е градивната единица, свързваща всичко в тялото. Думата „колаген“ произлиза от гръцкото „kolla“, което означава „лепило“.

Съдържа се в костите, кожата, сухожилията, мускулите. Синтезът на колаген от организма и външният прием при намаляване на ендогенния синтез с възрастта, играят ключова роля за поддържане на организма цял, в добро здраве и функционалност.

Колагенът придава здравина и структура на кожата, а също така играе важна роля в подмяната на мъртвите кожни клетки. Някои колагени функционират като защитни покрития за деликатни органи в тялото, като например бъбреците.

Производството на колаген намалява с възрастта, в следствие отслабва структурната цялост на кожата и това води до отпускане на кожата, образуване на бръчки и износване на хрущяла в ставите.

Колагенът се отделя от различни клетки, но предимно от клетките на съединителната тъкан. Докато е младо, тялото постоянно произвежда колаген, но неговият синтез започва да намалява около 40-годишна възраст. Драматично намаляване се наблюдава при жените след менопаузата. До около 60-годишна възраст обикновено има значителен спад в производството на колаген.

Факторите, които увреждат производството на колаген и които можем да контролираме, включват слънчевата светлина, тютюнопушенето и приема на големи количества захар.

Приемът на колаген отвън стимулира собствения синтез на този важен градивен компонент, поддържа хидратацията на кожата, намалява бръчките и вредното въздействие на UV лъчите, което често се изразява в поява на слънчеви петна. Колагенът, приет отвън се абсорбира отлично от организма. Абсорбирането му през кожата е по-трудно, тъй като молекулата на колагена е твърде голяма.

Приемът на колаген отвън става чрез хранителни добавки, а стимулация на синтеза му от тялото може да се осигури с консумация на риба (Омега 3 мастни киселини), листни зеленчуци като спанак и зеле, на боровинки, къпини и малини; червени зеленчуци като домати, цвекло и червени чушки; сладките картофи и морковите съдържат витамин А, който е важен за образуването на колаген; чесънът съдържа таурин и липоева киселина, които спомагат за възстановяване на увредения колаген.

Колаген се съдържа в комплексните биоактивни формули на terrapia:

Regeneraterra за обновление и регенерация на красотата отвътре.

Flexiterra – за облекчение при износени стави, за укрепване на ставни връзки и хрущяли.