Слънчев билков рай по Еньовден!

юни 24, 2016

В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден – стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Този ден у нас е с най-късата нощ и най-дългия ден.

Според народната вяра на Еньовден слънцето спира да си почине и се „окъпва” в „жива вода” преди да продължи с обиколката си. Затова в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила, а билките засилват целебните си свойства. Според преданията по това време всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

Според традицията рано сутрин на Еньовден, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.  Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни.

Вярва се, че който види сутрин рано при изгрев окъпалото се в жива вода „играещо” и „трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година.

Съвет от terrapia: по възможност посрещайте слънцето с усмивка и лечебни билки всеки ден, за да сте живи, здрави, заредени и енергични!

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена на билки. Честито!