Колаген

Активно вещество: колаген

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните и е най-изобилстващия белтък в бозайниците, съставлявайки 1/4 от всички белтъци. Той е един от дългите фибриларни (влакнести) структурни белтъци, чиито функции се различават доста от тези на глобуларните (кълбовидни) белтъци като ензимите.

Колагенът е основната белтъчина на съединителната тъкан на организма в човешкото тяло. Той влиза в състава на сухожилията, костите и хрущялите. Колагенът е едновременно и строителен материал и своеобразно „лепило“, което формира всички клетки на организма и осигурява  еластичността на тъканите и органите.

Той е здрав и неразтеглив с голяма издръжливост на опън и е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на костите и зъбите.

Действие:

  • Заедно с мекия кератин, той осигурява здравина и еластичност на кожата и намалява появата на бръчки
  • Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите
  • Приемът на колаген отвън стимулира естествения синтез на колаген в тялото
  • Колагенът се абсорбира отлично от организма. Препоръчва се да се приема заедно с витамин С, който спомага за по-доброто му усвояване.
  • Спомага за регенериране на лигавицата на стомах и черва и така въздейства благоприятно на храносмилателната система. Спомага за разграждане на мазнини.

Показания:

  • Изтъркване на ставните връзки и болки в ставите
  • Стареене на кожата, бръчки – загуба на еластичност на кожата, отпускане на кожата
  • Проблеми с коса, нокти

Колаген се съдържа в хранителните добавки:

Flexiterra (Флекситера) от terrapia – комплексна биоактивна формула за възстановяване и укрепване на ставите, хрущялите и ставните връзки. Флекситера съдържа 100 мг колаген в една капсула.

Regeneraterra (Регенератера) от terrapia – комплексна биоактивна формула за клетъчна регенерация, възстановяване и обновяване на организма. Регенератера е рецептура, специално разработена с грижа за здравето, добрия външен вид и самочувствието на дамите. Регенератера съдържа 100 мг колаген в една капсула.