Бебешката кожа. Грижа, нежност и защита

март 18, 2021

Детската кожа е уникална и се различава от кожата на възрастните както по своята структура, така и по редица функционални особености. Отличителна черта на бебешката кожа е, че тя е доста по-тънка и гладка. Нейният най-горен слой (епидермис) е с 20-30% по-тънък от кожата на възрастните и клетките са с по-малък размер. Ето защо бебешката кожа е по-уязвима и лесно се уврежда при триене (една от причините за т.нар. дерматит от памперси).

Вторият кожен слой (дерма) също е различен. Дермата в тази възраст е изградена от по-къси колагенни и еластични влакна. Така се осигурява по-голяма мекота и еластичност, в сравнение с кожата на възрастните.

Много важна за добрия тонус на кожата и нейната здравина е епидермалната бариера. Тя се формира още по време на вътреутробното развитие между 32-36-та гестационна седмица (г.с.). Недоносените деца се доближават до нормата за кожна бариера едва 2-3 седмици след раждането си и през този период се нуждаят от сериозни грижи. Различията в кожната бариера на детската кожа водят до възможността й да абсорбира повече вода в сравнение с кожата на възрастните, но също така и до по-бърза загуба на вода в неблагоприятни условия. Естественият овлажняващ фактор също е по-нисък в сравнение със зрялата кожа. Съдържанието на липиди е по-малко поради недостатъчната активност на мастните жлези. Eто защо детската кожа се нуждае както от редовна хидратация, така и от подхранващи липиди за укрепване на нейната защитна функция.

Една изненада. Нараняванията при бебешката кожа заздравяват по-бързо. Този факт се дължи на активността на епидермалните клетки и фибробластите в дермата. Обяснението е в бързия растеж на тялото – кожата се нуждае от ресурси, за да увеличи размера си, успоредно с увеличаването на ръста и теглото.

Все пак да не забравяме, че детската имунна система не е съвършена. Раните зарастват бързо, но трябва да ги пазим от инфектиране!

В първите няколко месеца от живота бебешката кожа все още няма добра терморегулация и затова грижливо трябва да се защитава от резки смени на температурите. Кожата на бебетата е особено чувствителна при поява на нови зъбки, при инфекции и прием на антибиотици.

Каква трябва да бъде правилната ежедневна грижа за кожата на най-малките?

Ежедневно трябва да се използват хидратиращи и подхранващи кожата продукти. Този вид козметика запазва защитната кожна бариера и предпазва от изсушаване. Заради високата абсорбция на кожата при новородените, трябва да се подбират внимателно активните вещества, които влизат в бебешкия крем. Формулата трябва да бъде възможно най-проста, а съставките – възможно най-безопасни.

За здравето на най-малките – от първия ден, terrapia предлага Аквасол Витамин Д – Перорален спрей 15ml. Разтворима във вода форма на Витамин D – отлично усвояване, независимо от приема на храна. Опаковка с 300 единични дози от 400 IU. Лесен за употреба спрей с дозираща помпа. Подходящ за бебета, деца и възрастни.

Tags: , , ,