Цветница – празникът на цветята и красотата

Цветница. Научете какво символизират цветята

април 14, 2022

Надали можем да си представим красиво и романтично място без свежа растителност и цветята! Всички представи за Рая и за вълшебни места са свързани с необятни красиви градини, пълни с благоуханни цветя.

От древни времена и до днес, няма жена, която да не се трогне от милия жест на подарено цвете.

Цветята, както и билките, са растения, наситени с много символика и скрити послания. Познанието на този смисъл може да ни обогати и да ни помогне в правилния избор при подаряване на цветя.

Езикът на цветята

„Езикът на цветята”  достига до Европа в началото на 18-ти век, благодарение на лейди Мери Монтегю, съпруга на тогавашния английски посланик в Константинопол. В своите „Писма от Изтока” тя описва цветята като средство за комуникация.

Езикът на цветята е ключ към тайните чувства и процъфтява през Викторианската епоха. Във време на строги социални норми и забрани, на влюбените е забранено да се срещат. Цветята се използват като шифър, чрез който влюбените контактуват. Видът на цветята, техният брой имат определено значение. Важно е дали се подарява напъпило или вече разцъфнало цвете. Пъпката изразява поглед в бъдещето, а разтвореният цвят, че любовта е вече настъпила. Съществувал е обичай, когато кавалер покани дама на бал, да й подари цвете. Ако тя постави цветето до сърцето си, значи споделя чувствата му, а ако го закичи в косата си – това е по-скоро дистанциране.

Как да говорим чрез цветята?

Тук ще ви представим символиката на популярни и обичани цветя, която ще внесе още повече удоволствие към избирането, подаряването и приемането на цветя!

Божур

Свързва се с романтичната любов и женското щастие. В Китай се смята за цветето на императорите – символ на аристократизъм и просперитет. Означава също и срамежливост, когато млада девойка се засрами и поруменее. Оттук и известният израз „Изчерви се като божур”. Поднасянето на божур е знак за романтична любов и семейно щастие.

Бял крем

Символ на изискан вкус, разкош и изящество. Свързва се с непорочност, чистота и невинност, затова го наричат цветето на Дева Мария. Като символ на надеждите и добродетелите, той е идеален за младоженките. Поднасянето на бял крем изразява възхищение.

Гербер 

Олицетворява елегантност и оптимизъм. Подаряването на гербер може да послужи като флирт и предложение за любовна среща.

Гладиола

Това величествено цвете носи името си от латинската дума gladius – къс меч. То символизира сила на характера, вярност и искрено приятелство. Подаряването на гладиоли може да изрази възхищение и преклонение пред силна и горда личност.

Далия/Гергина

Символ на непринуденост, сърдечност и достойнство. С поднасянето на далия можем да изразим преданост.

Зюмбюл

Цветето на бог Аполон символизира бодростта, прелестта и очарованието на младостта. Подаряването на зюмбюл вдъхва свежест, младост и сила, засвидетелства искрена сърдечна привързаност.

Иглика

Името й произлиза от латински primus – първи. Скандинавските саги разказват, че в края на дългата и студена зима пристига младата богиня Фрея, която отключва пролетта, а за ключове й служат стръкове иглики. Баба Марта известява идването на пролетта като закичва иглики в забрадката си. Игликата символизира първата любов, младостта и чистотата.

Ирис/Перуника

Носи името на гръцката богиня Ирис – пратеничка на боговете, която използвала небесната дъга, за да създаде мост между Олимп и Земята. Ирисът е символ на добри новини, устременост и вяра. С ирис можем да изразим своето почитание и вдъхновение.

Калия

Символ на божественост и изящество, вяра и чистота. Белите калии са много подходящи за булчински букети, кръщенета и всякакви романтични поводи. Подарявайки калия, ние демонстрираме обожание и благородство.

 

Карамфил

„Цветето на Зевс” или „божествено цвете”. Карамфилите се споменават в легенди и предания и се свързват с гореща любов и кървави революции. Цветето е пренесено от Африка от французи и те го превръщат в символ на гордост. Осъдените на смърт благородници, закичвали карамфил, показвайки че умират за своя крал. Когато жените изпращали мъжете си на война, им поднасяли червени карамфили, за да се завърнат невредими. Червеният карамфил означава „пламенно сърце” и с него можем да признаем чувствата си.

Кокиче

Символ на борбеност, надежда и нов живот. Предвестник на пролетта и традиционен символ на празника на Баба Марта.

Лале

Първите сведения за него са свързани с Персия, където е възпявано от поетите като символ на съвършена любов. Думата лале произлиза от персийската дума laleh.  Подарявайки лалета изразяваме нежна обич или обяснение в любов.

Лилиум

Символ на кралската власт или „кралско цвете”. Наричат го също „звезда на земята”, според легенда, в която падащите на земята звезди се превръщат в цветя. В древността чуждите пратеници поднасяли на владетеля лилиум, за да засвидетелстват покорство. Подарявайки лилум ще предизвикаме внимание, ще изразим класа и респект.

Момина сълза

Според легендите деликатните й цветове са сълзи на девойка, която очаква своя любим да се завърне от далечен поход. Символизира нежност, чистота, скромност и вярност. Момината сълза разкрива чувствата на лиричен обожател, който се стеснява да говори за чувствата си.

 

Нарцис

Символ на красотата. Името произлиза от древногръцката легенда за приказно красивия овчар Нарцис, който бил толкова влюбен в собствената си красота, че се удавил, гледайки отражението си в езерото. Друга по-малко известна легенда е свързана с Персефона, която била толкова замаяна от аромата на нарцисите, че Хадес я отвлякъл в подземното си царство, за да му стане жена. Но поради голямата й любов към нарцисите, всяка пролет Хадес я пускал на земята да се порадва на красотата на природата. Според древна източна мъдрост „който има два хляба, нека продаде единия и да купи нарцис – защото хлябът храни тялото , а нарцисът е храна за душата”.

Невен

Българското име буквално означава „не вена” – не вехна. Известен също и като „слънчево биле”. Римляните го смятали за символ на щастие, египтяните – за подмладяваща билка, индусите го ползвали за украса на храмовете, а персите и гърците украсявали храни с цветовете му. Невенът е символ на страстта и творчеството, а също и на дълголетието.

Орхидея

Класически символ на красота, елегантност и изтънченост. Олицетворява женска грация, екзотика и великолепие. Подаряването на орхидея изразява оптимизъм, сила, лукс и възхищение.

Роза

От векове наред е възхвалявана като най-красивата и кралица сред цветята. Според старогръцка легенда, розата се появява, когато Афродита излязла от пяната на морската вода, а вълните изхвърлили розата, за да ухае прекрасно въздуха за богинята. Доказано е, че ароматът на розата създава чувство на душевно равновесие и възстановява силите. Розата е символ на женственост, любов и топлота. Когато и да подарим роза, няма как да сбъркаме с посланието за любов и приятелство.

Фрезия

Символ на нежност, младост, свежест и романтика. Уханието й се свързва с божественото в земния живот. Фрезията излъчва одухотвореност, невинност и жизненост.

 

Наслаждавайте се на пролетта и цветята, на тяхното ухание и красота! И не чакайте специален повод, за да подарите или да си подарите цвете!

terrapia дарява здраве.

Биоактивни билкови комбинации за здравето на съвременните хора.

Tags: , , ,