Гроздовите семки са източник на здраве и красота

май 14, 2021

Гроздовите семки са широко използвана здравословна хранителна добавка, която се получава от семената на виненото грозде. И по-конкретно от Vitis vinifera – дивото грозде, от което произхождат повечето винени сортове грозде, характерно за Средиземноморския регион, Централна Европа и Югозападна Азия около Каспийско море. Семената се пресоват, за да се отстрани маслото, изсушават се и пулверизират в концентриран екстракт, който съдържа изобилие от ценни за здравето и красотата полезни вещества.

Ползи за здравето

Екстрактът от гроздови семки е богат на антиоксиданти. Знаете ли, че могат да бъдат от 10 до 20 пъти по-силни от тези в плодовете и зеленчуците? Предлагаме ви само малка част от предимствата на гроздовите семки за здравето:

Благоприятстват сърдечно-съдовото здраве

Антиоксидантите в гроздови семки могат да помогнат да поддържаме здравословно кръвно налягане и да подобрим кръвообращението. Те спомагат за подобряване на притока на кръв и укрепват кръвоносните съдове, особено съдовете, страдащи от хронична венозна недостатъчност или разширени вени.

Спомагат работата и здравето на мозъка

Фенолните съединения в екстракта от гроздови семки, особено олигомерни проантоцианидинови комплекси (OPC) – катехин, епикатехин, процианидини, галова киселина и галокатехин, помагат за подобряване на паметта и цялостното здраве на мозъка. Не малко изследвания сочат, че биха помогнали и за намаляване на развитието на протеини, които водят до болестта на Алцхаймер и други видове деменция.

Хранене

Семената на гроздето са богати на многобройни минерали, но най-мощните им хранителни вещества са антиоксиданти като Олигомерни проантоцианидинови комплекси (OPC).

 • Витамин Е
 • Линоленова киселина
 • Олигомерни проантоцианидинови комплекси
 • Други фенолни съединения
 • Калий
 • Мед
 • Фосфор
 • Калций
 • Цинк
 • Магнезий
 • Желязо

Маслото или екстракта от гроздови семки често присъства в състава на различни козметични продукти, поради своите противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства. Тези свойства, заедно с големите количества омега верижни мастни киселини и витамин Е, съдържащи се в гроздовите семки, ги превръщат в популярно средство за постигане на здрав и красив външен вид.

Ползи за кожата

С доказаните си антимибкробни свойства например, екстрактът от гроздови семки може да повлияе върху огнища на акне. В същото време природното средство прави кожата по-мека, еластична и се справя с появата на първите фини линии и бръчки.

Редица изследвания са показали, че маслото или екстракта от гроздови семки – в комбинация с различни билки, може да подобри еластичността и мекотата на кожата.  Това е така, защото в комбинация помагат на витамин Е и витамин С в кожата да бъдат по-ефективни, като по този начин подобряват:

 • хидратацията на кожата
 • мекотата
 • еластичността

Екстрактът от гроздови семки изравнява тена

Мощният антиоксидант в състава на гроздовите семки – проантоцианидин, спомага за подобряване на тена. Знаете ли, че приема на екстракт от гроздови семки през устата показва добри резултати при овладяването на симптомите на хиперпигментация на кожата и мелазма (наричана още хлоазма и „маската на бременността“)?

Как се използва?

За разлика от екстракта, терапията с масло от гроздови семки може да бъде трудоемка задача, която изисква постоянство. Маслото се предлага във вид на серуми за лице, които се прилагат като нощна терапия, добавя се в млякото за тяло или се смесва с етерични масла, като тамян или лавандула, което наистина може да направи кожата изключително мека.

Най-достъпният, сигурен и ефективен начин обаче си остава приема на екстракт от гроздови семки през устата – употребата в продължение на няколко седмици, води до подобряване на кожата. А в комбинация с правилно подбрани билки, работи за цялостното здравето и красив външния вид.

 

Източник: Healthline.

Статитята има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

 

Екстракт от гроздови семки се съдържа в комплексната хранителна добавка от terrapia:

Regeneraterra / Регенератера – билкова формула с антиоксидантно действие. Стимулира и ускорява регенерирането на тъканите. Засилва действието на други добавки, ако се приема с тях. Специално подбраните съставки имат противовъзпалителни и възстановяващи качества, които спомагат за заздравяването на ноктите, косата, кожата. Спомага за подобряване на тонуса, външния вид и самочувствието.

В специална промоция от 01.05. – 31.05.2021 г.

Tags: , , , , , ,