Пазите се от слънцето? Добре! А набавяте ли си достатъчно Витамин Д?!

Набавяте ли си достатъчно Витамин Д?

март 17, 2021

След дълги месеци на изолация и мрачно време, най-сетне се радваме на слънцето, морето и разходките навън. Слънцето ни доставя настроение, свеж тен и безценният Витамин Д – или по-точно Витамин Д3 (холекалциферол).

Витамин Д3 се произвежда в кожата ни по време на излагането ни на слънчева светлина, главно чрез UV лъчите. Той се счита за един от най-важните витамини и е свързан в по-голяма степен със слънцето и в по-малка с хранителния режим.

Много от нас обаче, особено жените и малките деца, се предпазват от слънцето. Поради нежна кожа и изгаряния, петна по кожата, слънчеви алергии и други вредни влияния на UV лъчите, ние седим на сянка и използваме слънцезащитни кремове.

Това предпазване от слънцето е важно за много хора, но по този начин не можем да доставим на изтощения си от зимата организъм, необходимите количества от така важният Витамин Д.

Дефицитът на витамин Д вече не е феномен само на зимните периоди, но и на топлите сезони поради избягване на излагането на слънце, и особено в големите градове поради дълъг престой в затворени помещения, често на изкуствена светлина.

Защо е толкова важен витамин Д? Той допринася за нормалното усвояване и използване на калций и фосфор в организма; за поддържане на нормални нива на калций в кръвта; за поддържане на здравината на костите и зъбите; за поддържане на нормална мускулна функция; за нормалната функция на имунната система; за нормалния процес на делене на клетките.

Ако не можем да доставим достатъчно витамин Д на тялото си чрез слънцето, можем да използваме изключително удобния дозиращ спрей АКВАСОЛ ВИТАМИН Д – Перорален спрей 15ml

Това е лесен за употреба спрей с дозираща помпа в опаковка с 300 единични дози от 400 IU, само за 26 лв. 1 впръскване на ден, във време удобно за вас, независимо от приема на храна и без необходимост от течности.

АКВАСОЛ е разтворима във вода форма на Витамин Д, с отлично усвояване и приятен вкус на ягоди. Подходящ за бебета, деца и възрастни.

Лесното приемане чрез дозиращата спрей помпа на единичната доза от 400 IU (10 µg) е особено важно при кърмачетата и малките деца, но е и допълнително предимство за всички забързани хора с много задачи.

Единичната доза от 400 IU (10 µg) витамин Д се препоръчва от Американската академия по педиатрия (AAP)  за всички кърмачета (от самото раждане),  за деца и юнуши; Института по медицина (IOM) – 400 IU (10 µg) дневно е подходяща доза за всички бебета на възраст 0-12 месеца, независимо от начина им на хранене; минимален прием на витамин D от 400 IU дневно за бременни и кърмещи жени, или чрез хранене и излагане на слънце, или чрез прием на хранителни добавки – Hollis BW et al. Pediatrics 2015

АКВАСОЛ е приложим при широка група хора с необходимост от допълнително добавен витамин Д:

  • Недоносени деца
  • Кърмачета
  • Подрастващи
  • Бременни и кърмещи жени
  • Жени в менопауза
  • Пациенти с остеопороза
  • Възрастни хора
  • Хора с предразполагащи фактори за недостиг на витамин D като: Затлъстяване; Хронично бъбречно заболяване; Чернодробна недостатъчност; Стомашно-чревни нарушения

АКВАСОЛ също така не съдържа захар, подходящ е за вегетарианци и е без газове под налягане.

Независимо от сезона и възрастта, с АКВАСОЛ ВИТАМИН Д, слънцето е винаги с вас!

Tags: