Отбелязваме Световния ден на сърцето

март 17, 2021

Сърдечно съдовите заболявания остават водеща причина за заболеваемост и смъртност в съвременния свят. По данни на Центровете за контрол на заболяванията (CDC), заболяванията на сърцето и сърдечно съдовата система са водещата причина за смърт в Обединеното кралство, САЩ, Канада и Австралия.

В Световния ден на сърцето – 29 септември, си припомняме как да се грижим за него и за какво е добре да внимаваме. Тази година той се провежда под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания“, а вниманието е насочено към пациентите със сърдечна недостатъчност. Над 64 милиона души в света страдат от това заболяване и броят им расте. У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.

Профилактиката и ранното откриване на проблема са най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност, подчерта председателят на Дружеството на кардиолозите у нас, доц. Мария Токмакова, цитаран от БНР.

 

Бързи факти

 

 • Исхемична болест на сърцето, аритмия и инфаркт на миокарда са най-честите прояви на сърдечните заболявания.
 • Отказът от тютюнопушене и редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Данните на Министерство на здравеопазването сочат, че и у нас проблемът е повече от актуален. В България на всеки 3-ма души 2-ма умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения, пояснява националния консултант по инвазивна кардиология доц. Д-р Божидар Финков.

 

Атеросклероза

 

По своята същност в процеса на атеросклероза се образуват мастни отлагания (атеросклеротични плаки), съставени от холестерол в съдовете, които кръвоснабдяват жизненоважни органи. Няколко са важните факти, които трябва да се знаят за атеросклеротичния процес.

На първо място, заболяването се развива подмолно от ранна възраст, има дълъг латентен период, в който може да няма никаква клинична симптоматика. Едва с напредване на процеса започва да се проявява симптоматика, дължаща се на нарушения баланс между нужди от кислород и възможност за неговата доставка поради стесняване просвета на съда.

Острите, животозаплашващи усложнения на атеросклерозата – остър миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, се дължат на разкъсване на плаката и пълно запушване на съда от последващата тромбоза. Поради липсата на кръвоснабдяване, участъкът който се храни от засегнатия съд загива, което определя сериозната дългосрочна прогноза. Видът на засегнатата артерия определя клиничната изява на заболяването – ако това е съд, хранещ сърцето се развива остър миокарден инфаркт, съд на мозъка – исхемичен мозъчен инсулт, съд на крайник – остра артериална непроходимост на съответния крайник.

 

Рискови фактори, които не могат да се контролират

 

 • Възраст
 • Пол – мъже над 45 години и жени над 55 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания
 • Наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания – мъже преди 55 години, жени преди 65 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания
 • Тези рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но наличието им при определени пациенти повишава значително техния риск.

Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани

 

 • Високо кръвно налягане
 • Висок холестерол
 • Захарен диабет
 • Тютюнопушене
 • Затлъстяване
 • Обездвижване

Симптоми

 

Най-честите прояви на сърдечно съдовите заболявания са болка в гърдите, задух и сърцебиене. Болката в гърдите, характерна за много видове сърдечни заболявания, е известна като ангина пекторис – стенокардия или гръдна жаба. Тя се характеризира с остра болка в гърдите, причинена от исхемия на сърдечния мускул. Причината за исхемията обикновено е спазъм на коронарните артерии, или запушването или стесняването им поради атеросклероза.

Ангина пекторис може да бъде предизвикана от стресови събития или физическо натоварване и обикновено трае под 10 минути.

Важно е за знаем, че признаците на инфаркт са подобни на ангината, с изключение на това, че могат да се появят по време на покой и са склонни да бъдат по-тежки. Също така могат да наподобяват лошо храносмилане, придружено с киселини и болки в стомаха, както и тежест в гърдите.

 

Други тревожни симптоми

 

 • болка, която преминава през тялото, например от гърдите до ръцете, врата, гърба, корема или челюстта
 • замаяност
 • обилно изпотяване
 • гадене и повръщане

Сърдечната недостатъчност е резултат от заболяване на сърцето и задух може да възникне, когато сърцето стане твърде слабо, за да циркулира кръв. Други сърдечни заболявания се проявяват без никакви симптоми, особено при възрастни хора и хората с диабет.

Признаците, за които трябва да се следи са изпотяване, силна умора, учестен пулс и дишане, задух, болка в гърдите, син отенък на кожата и ноктите и др.

 

Причини

 

Сърдечно съдовите заболявания се причиняват от увреждане на цялото или част от сърцето, увреждане на коронарните артерии или лошо снабдяване на органа с хранителни вещества и кислород.

Някои видове сърдечни заболявания, като хипертрофична кардиомиопатия, са генетични. Те, заедно с вродените сърдечни дефекти, могат да се появят още в пренаталния период.

За всички останали малките промени в начина на живот, могат да бъдат големите крачки към дълъг и качествено изживян живот. Това са добрия контрол на артериалното налягане, отказ от тютюнопушене, контрол на теглото, редовни физически упражнения, положителните емоции и не на последно място – редовни консултации с кардиолог.

По данни на Medical News Today и Министерство на здравеопазването.

 

Продуктите на Terrapia.bg, които се грижат за доброто здраве на сърцето са РЕЛАКСИТЕРРА, РЕГЕНЕРАТЕРРА и ДЕТОКСИТЕРРА.

Материалът има информативен характер.

Tags: , , , , ,