Двама от всеки пет българи са се сблъсквали с депресия

март 17, 2021

Поне 2-ма от всеки 5-има българи са се срещали по един или друг начин с психични разстройства като депресия, хранителни разстройства и др. Обществото успява да налучка кое е наистина психичен проблем и кое е само емоция, като в по-голямата си част хората у нас дават толерантни отговори по отношение на психичните проблеми.

Това сочат изводите от  кратко експериментално изследване, проведено навечерието на Деня на психичното здраве. То се фокусира върху по-леките форми на психични разстройства, зависимостите и т.н. Изследването от „Галъп интернешънъл болкан“, заедно с фондация „Кожа – платформа за психично здраве“, „лице в лице“ сред 807 души в периода 3-11 септември.

В същото време обаче според проучването, под на пръв поглед толерантните отговори прозират очертанията на латентно отхвърляне. Например, цели 45%, или почти половината, казват, че ако у нас някой признае психичен проблем или депресия,

околните ще започнат да го отбягват.

Личи и подценяване на различните типове зависимости като реален обществен проблем. За 37% от хората у нас в крайна сметка, зависимостите са просто липса на достатъчно воля. Между 10 и 25% – т.е. поне близо милион и половина пълнолетни българи, при живеещи в страната не повече от 5.5 милиона – се простира диапазонът на консервативните и дори ретроградни схващания. Например, 12-13% не се колебаят да споделят, че ходенето на психолог или психиатър е каприз или срам. Вероятно, делът на подобни схващания е и доста по-голям – заради скрити мнения.

За 25% не е нормално мъжете да плачат.

При мъжете въобще, като че ли, темите, свързани с психичното здраве, са и в по-голяма степен табу. Около две трети от българите казват, че, при проблем, най-добре е да се търси специалист по психологическа или психиатрична грижа. Но в редица други индикатори проличава, че търсенето на специалисти по-скоро не е първата опция. Ясно личи, че отношението към психичното здраве зависи от качеството на живота. По-голямо внимание към темата могат да си позволят групите с по-висок жизнен статус.

Съвременният начин на живот прави така, че стрес, тревожност и депресия във все по-голяма степен се възприемат като системен проблем, а не просто като емоция.

Tags: , , ,