Предстоят ви матури или кандидат-студентски изпити?

Техники за по-лесно учене и запаметяване

март 31, 2021

Предстоят ви матури или кандидат-студентски изпити? Вече сте студент и имате сесия и се изисква учене и запаметяване на огромни количества информация.

Лесното запаметяване на материала за един предмет може да бъде трудно, но дори може да бъде обезкуражително, когато имате няколко предмета или дисциплини. Много учащи чувстват, че просто нямат достатъчно силни умения за запаметяване. За щастие обаче, всеки може да тренира и да развива уменията си за запаметяване и научаване на голям обем от информация.

Учените твърдят, че практикуването на техники за визуализация и използването на хитринки за развиване на паметта ви позволяват бързо да запомните големи обеми информация. Изследванията показват, че учениците, които използват похвати за подобряване на паметта, се представят по-добре от тези, които не го правят. Техниките за учене и запаметяване ви помагат да разширите работната си памет и да получите достъп до дългосрочната памет. Тези техники могат да ви позволят да запаметите някои понятия за години или дори за цял живот. Не на последно място, тези техники ще ви помогнат да осмисляте по-сложен материал.

Лесни съвети за подобряване на запаметяването

В допълнение към визуалните и пространствени техники за памет, има много други трикове, които можете да използвате, за да помогнете на мозъка си да помни информацията. Ето няколко прости съвета, които можете да опитате.

Опитайте се първо да разберете информацията.

Информацията, която е организирана и има смисъл, е по-лесна за запомняне. Ако установите, че не разбирате материала, отделете малко време за разбирането му, преди да се опитате да го запомните.

Свържете го.

Свържете информацията, която се опитвате да учите и запомните, към нещо, което вече знаете. Материалът в изолация е по-труден за запомняне, отколкото материал, който е свързан с други понятия. Ако не можете да измислите начин да свържете информацията с нещо, което вече знаете, направете нестандартна връзка. Ако трябва да запомните големи числа ги разделете на две части и ги свържете с нещо познато като телефонен номер, ЕГН, някоя позната дата от историята например.

Преспи информацията.

Проучванията показват, че мозъкът ви обработва и съхранява информация, докато спите. Опитайте се да прегледате информацията точно преди да заспите – дори ако това е само за няколко минути – и – вижте дали помага за затвърждаване на информацията в паметта ви.

Самопроверка.

Проверявайте знанията си сами, като активно си припомняте информацията, която се опитвате да научите. Уверете се, че сте запаметили информацията като се самопрепитвате – не препрочитайте бележки или учебник. Често учениците мислят, че нещо им е познато, когато го препрочитат. Вместо това си задайте въпроси и сами потърсете отговора или материала. Това ще ви позволи да откриете области, които все още се нуждаят от затвърждаване на познанията; след това можете да си приложите някои от нашите съвети за подобряване на паметта. Избягвайте да се разпитате веднага след като се опитате да запомните нещо. Изчакайте няколко часа или дори ден или два, за да видите дали наистина е останало в паметта ви.

Използвайте дистрибутивна практика.

За да премине познанието от временната работна памет към дългосрочната ви памет, трябва да се случат две неща: информацията трябва да бъде запомняща се и да се повтори. Използвайте повторение, за да затвърдите информацията в паметта си. Техники за повторение могат да включват неща като флаш карти, като се използват съветите по-горе за самопрепитване. Раздалечете във времето запаметяването и тестването през няколко дена по възможност.

Напишете го.

Писането е чудесен начин да ви помогне да научите повече, защото съществува пряка връзка между ръката ви и мозъка ви. Опитайте да напишете бележките си на ръка по време на лекция или пренапишете и реорганизирайте бележки или информация на ръка след лекция. Докато записвате информацията, се опитайте да я изговаряте и да си представите за какво става въпрос.

Предстоят ви матури или кандидат-студентски изпити?

Създайте значими групи.

Добра стратегия за запаметяване е да се създадат значими групи, които опростяват материала. Например, да кажем, че искате да запомните имената на най-дългите реки в България -Дунав, Марица, Струма, Тунджа и Искър. Първите букви се съкращават до ДМСТИ, след това може да ги преобразувате в простичка фраза за помнене  като “До мен си ти“, така имената на реките ще бъдат по-лесни за припомняне.

Използвайте мнемоника.

Мнемониката е система и похвати, които правят информацията незабравима. Малък пример: Когато погледнем луната, как да разберем дали пълнолунието е минало скоро или наближава? Лесно: ако луната има формата на буквата “С”, значи се Смалява и скоро ще има новолуние. А когато луната има противоположна форма, на която ако добавим една чертичка ще стане “Р”, то луната Расте и скоро ще има пълнолуние.

Говорете със себе си.

В началото може да изглежда странно, но да говорите със себе си за материала, който се опитвате да запомните, може да бъде ефективно средство за памет. Опитайте да говорите на глас, вместо просто да подчертавате или препрочитате информация.

Физически упражнения!

Сериозно! Проучванията показват, че упражненията могат да подобрят паметта и възможностите ни за учене, защото помагат за създаването на неврони в области, свързани с паметта. Кардио упражненията (тежести) и упражнения, подобряващи кръвообръщението имат мощен ефект, така че правете най-доброто за вас – физически и психически.

Практикувайте преплитане.

Преплитането е идеята за смесване или алтернативни умения или концепции, които искате да запомните. Например, прекарайте известно време в запаметяване на нови думи по чужд език. След това се упражнявайте с няколко математически задачи и след това се върнете към думите. Този метод може да изглежда объркващ в началото, но в крайна сметка дава по-добри резултати, отколкото просто прекарване на дълги периоди от време с една и съща материя.

Визуални и пространствени техники.

Визуалните и пространствени техники са трикове на паметта, които включват петте ви сетива. Те използват изображения, песни, чувства и телата ни, за да помогнат на информацията да остане в паметта ви. Хората имат изключителни системи за визуална и пространствена памет. Когато използвате техники за визуална и пространствена памет, вие използвате забавни, запомнящи се и творчески подходи, а не скучно запаметяване. Това улеснява виждането, усещането или чуването на нещата, които искате да запомните. Визуалните и пространствени техники също освобождават вашата работна памет. Когато групирате нещата заедно, вие увеличавате дългосрочната си памет. Използването на визуални и пространствени техники помага на ума да се фокусира и да обръща внимание. Те ви помагат да го направите смислено, запомнящо се и забавно. Обичайната практика да използвате кокалчетата на пръстите си, за да запомните дължината на всеки месец, е чудесен пример за лесна визуална пространствена техника, която да ви помогне да запомните подробности.

Запаметени визуални образи.

Следващият път, когато имате ключов елемент, който трябва да запомните, опитайте се да направите незабравим визуален образ, който да представлява този елемент. Изображенията са важни, защото се свързват директно с визуално-пространствените центрове на мозъка. Изображенията ви помагат да запомните трудни понятия, като се докоснете до визуални области. Не просто трябва да използвате изображения, колкото повече от петте сетива можете да използвате, толкова по-лесно ще ви се напомни за информацията. Вместо просто да визуализирате изображение, опитвайте се да усетите изображението.

Техниката на паметния дворец.

Тази техника включва визуализиране на познато разположение на помещенията във вашата къща или стая в общежитието и използването им като визуално пространство. Тази техника може да помогне за запомняне на несвързани елементи, като списък с хранителни стоки. За да използвате техниката на двореца на паметта, трябва да визуализирате мястото им и след това да си представите елементи от вашия списък с хранителни стоки в различни области около мястото. Например, 6 яйца, наредени на масата или червени ябълки, наредени на етажерка. Тази техника може да отнеме известно време, за да свикнете да я прилагате, но след това става по-бързо и по-ефективно.

Песни и мелодии.

Подобно на двореца с изображенията, песните или мелодиите използват дясното полукълбо на нашия мозък и могат да ни помогнат да си спомним трудни неща като уравнения и списъци. Вече има много песни за неща като квадратичната формула – опитайте да потърсите в Google вече разработени песнички? Ако не, опитайте се сами.

Петте сетива.

Използването на колкото се може повече от петте сетива, ви помага да подадете повече информация към мозъка си и да съхраните информацията по-добре. Например, ако при учене за изпит по анатомия, вземете анатомичните модели, почувствайте всяка част и ги изречете на глас.

Живи визуални метафори или аналогии.

Това може да ви помогне за запаметяване на концепции, особено в математиката и науката. Метафората е начин да осъзнаем, че едно нещо е някак си подобно на друго. Например, помислете за страната Италия като ботуш.

Някои от тези техники за учене може да ви се струват странни в началото или да е необходимо известно време, за да се развият. Колкото повече ги практикувате, толкова по-лесно става и с толкова повече информация можете да ангажирате паметта си. Експериментирайте с няколко и открийте коя техника за учене и запаметяване работи за вас.

Може да подпомогнете процеса на учене и запаметяване, и с хранителни добавки, които стимулират паметта и общия тонус, като комплексната биоактивна формула на Мемотерра от terrapia. Богатият състав от спирулина, златен корен, розмарин и женешен активира концентрацията, подобрява кръвообръщението, стимулира доброто настроение и подбрява паметта.

Лесно е да запомните името, тъй като в него са приложени някои от техниките за учене и запаметяване.

Мемотера / Memoterra

Tags: , ,