детокс

Как да започнем детокс?

февруари 23, 2022

Под думата детокс днес се изсипват като лавина около 5 290 000 резултата за 0,68 секунди. Но разбираме ли изобщо какво означава детоксикацията на организма? И имаме ли наистина нужда от нея? Истината е, че тялото ни е изключително умна „машина“, която сама успява да се справи с вредните атаки на външния свят, стреса и напрежението. Черният дроб пък е този верен чистач, който ни помага в тази не лека задача. Но за да е във форма той и ние трябва да положим усилия.

Какво се случва с тялото при детокс?

При детоксикацията тялото се освобождава от множество отпадъчни продукти като урея, пикочна киселина, креатинин, излишен себум, мъртви кожни клетки и токсини. Понякога обаче тялото сигнализира, че има нужда от малко помощ с прояви на умора, лошо качество на съня, запек и кожни проблеми.

Как да направим първата крачка?

  1. Ограничете алкохола

Повече от 90% от алкохола се метаболизира в черния дроб. Доказано е, че консумирането на твърде много алкохол намалява способността на черния дроб да изпълнява нормалните си функции, като детокс.

Чернодробните ензими – алкохолна дехидрогеназа (ADH) и алдехиддехидрогеназа (ALDH), метаболизират алкохола до опасния ацеталдехид. И въпреки, че той остава в тялото за кратко, ацеталдехидът е силно токсичен и известен канцероген.  Разпознавайки ацеталдехида като токсин, черният дроб го превръща в безвредно вещество, наречено ацетат, което по-късно се елиминира от тялото. Проблемът е, че прекомерното пиене може сериозно да увреди чернодробната функция и да влоши цялостното здравослвно състояние.

  1. Фокусирайте се върху съня.

безсъние

Осигуряването на адекватен и качествен сън всяка вечер е задължително условие за поддържане на здравето и естествената система за детоксикация на тялото. Сънят позволява на мозъка да се реорганизира и презарежда, както и да се отърве от натрупаните токсини, които са се натрупали през деня.

При липса на сън тялото няма време да изпълнява тези функции, така че токсините могат да се натрупват и да засегнат различни аспекти на здравето. Лошият сън е свързан с краткосрочни и дългосрочни последици за здравето, като стрес, тревожност, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване. За да намалим този риск е нужно да спим редовно по 7 до 9 часа на нощ.

  1. Пийте повече вода за детокс.

Водата прави много повече от това да утоли жаждата ни. Тя регулира телесната температура, смазва ставите, подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества, както и спомага детокса на тялото. Водата транспортира токсините и отпадните вещества, като ги отстранява ефективно чрез уриниране, дишане или изпотяване. Така че поддържането на подходяща хидратация е важно за детоксикацията.

Адекватният дневен прием на вода е около 3 литра за мъжете и около 2 литра за жените. Може да имаме нужда от повече или по-малко вода, в зависимост от начина на хранене и двигателната ни активност.

вода

  1. Намалете приема на захар и преработени храни.

Смята се, че захарта и преработените храни са в основата на днешните кризи на общественото здраве. Високата консумация на сладки и силно преработени храни е свързана със затлъстяване и други хронични заболявания, като сърдечните заболявания, рак и диабет.

Всички те могат да причинят увреждане на органи, важни за детоксикацията, като черния дроб и бъбреците.

  1. Яжте храни, богати на антиоксиданти.

Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане, причинено от молекули, наречени свободни радикали. Оксидативният стрес е състояние, причинено от прекомерно производство на свободни радикали.

Най-известните антиоксиданти включват витамин А, витамин С, витамин Е, селен, ликопен, лутеин и зеаксантин. С други думи е добре да хапваме често плодове, ядки, какао, зеленчуци, напитки като кафе и зелен чай.

антиоксиданти

  1. Яжте храни с високо съдържание на пребиотици.

Здравето на червата е важно за поддържането на системата за детоксикация здрава. Добрите бактерии в черва могат да станат небалансирани с лошите бактерии от употребата на антибиотици, лоша хигиена на зъбите и качество на храната. Следователно това може да отслаби нашата имунна и детоксикационна система и да увеличи риска от заболяване и възпаление.

Консумирането на храни, богати на пребиотици, може да поддържа имунната и детоксикационната система здрави. Добрите хранителни източници на пребиотици включват домати, артишок, банани, аспержи, лук, чесън и овес.

  1. Намалете приема на сол.

За някои хора детокс означава елиминиране на излишната вода. Консумирането на твърде много сол може да накара тялото да задържи излишни течности, особено ако имаме заболяване, което засяга бъбреците или черния дроб. Или ако не пием достатъчно вода.

Натрупването на излишна течност води до подуване и дискомфорт. Увеличаването на приема на храни, богати на калий например, може да компенсира някои от ефектите на натрия. Храните, богати на калий, включват картофи, тиква, боб, банани и спанак.

  1. Бъдете активни.

Редовната физическа активност намалява възпалението и позволява на системата за детоксикация на тялото да работи правилно. Редовните упражнения — независимо от телесното тегло — са свързани с по-дълъг живот и намален риск от много проблеми и заболявания, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и др.

 

Източници:

Еveryday health.com.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Хранителната добавка на terrapia, която се грижи за детоксикацията на организма са:

жлъчкаHepaterra / Хепатера

Хранителна добавка, която спомага за естественото пречистване на черния дроб и жлъчката. Комплексната биоактивна формула, подобрява функцията на черния дроб, пречиства кръвта и спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

 

.

прочистванеDetoxiterra / Детокситерра

Хранителна добавка с комбинирана биоактивна формула от билкови екстракти за пречистване на организма. Мощни антиоксиданти с доказано детоксикиращо и стимулиращо въздействие върху организма. Подобрява кръвообръщението и спомага за изхвърлянето на токсините. Понижава холестерола и нормализира нивата на кръвната захар.

Tags: , , , ,