Спирулина за имунитет, здраве и енергия

май 23, 2024

Спирулина е синьо-зелено микроводорасло, растящо в сладководни и солени води. Веднъж използвано от ацтеките, днес модерния градски човек го консумира ежедневно, смесвайки го в смутита и сокове.

Тя притежава редица ползи за здравето, започващи от нейния хранителен профил с висока плътност до стимулиращите й имунитета свойства. Ето защо избрахме някои от най-известните й заслуги, които редовния й прием може да осигури – за да бъдем активни и спокойни през всеки сезон.

Доза витамини и минерали

Спирулина съдържа много витамини и минерали. В една супена лъжица суха спирулина например има:

  • 95,4 мг калий
  • 73,4 мг натрий
  • 13,6 мг магнезий
  • 8,4 мг калций
  • 8,26 мг фосфор
  • 2 мг желязо
  • 0,71 мг витамин С

Още протеини

Спирулина е особено подходяща за вегетарианци и вегани, които искат да добавят повече протеини към хранителния си режим. Това е така, защото тя е около 60% протеин – в една супена лъжица изсушена спирулина има 4,02 гр. Протеин, което я прави идеална съставка към смутита и сокове.

Може да понижи кръвното налягане

Да, спирулината може и това. В малко проучване от 2007 г. участниците са приемали 4,5 грама спирулина дневно в продължение на шест седмици. В края на експеримента учените отчитат намаляване на кръвното им налягане. И не само – участниците са подобрили нивата на LDL холестерола – „лошият“ вид холестерол, който може да доведе до сърдечни заболявания.

Може действа и противовъзпалително

Фикоцианинът – компонентът, който придава уникалния синьозелен цвят на спирулина е основният противовъзпалителен компонент в състава й.

Малко проучване от 2008 г., проведено при корейци на възраст от 60 до 87 години, установи, че тези, които консумират 8 гр. спирулина на ден в продължение на 16 седмици, са забелязали значително намаляване на концентрацията на IL-6 – провъзпалителен кръвен маркер – в сравнение с плацебо групата.

Възпалението е естественият отговор на организма към инфекцията и обикновено преминава, когато увредените клетки се излекуват. Хроничното възпаление обаче може да причини болка, подуване и зачервяване поради възпаление, увреждащо здравите тъкани. Противовъзпалителните средства могат да помогнат за справяне с болката и дискомфорта в тялото.

Спирулина има антиоксидантни свойства

Спирулина е определяна за супер храна най-вече заради силните си антиоксидантни свойства и подкрепата на имунитета, която осигурява.

Антиоксидантите са вещества помагат за предотвратяване на увреждането на клетките, като се борят със свободните радикали. Свободните радикали пък са онези молекули, които идват както от външни източници като замърсяване, така и от естествени телесни процеси като храносмилането. Когато в тялото има твърде много свободни радикали, това може да доведе до оксидативен стрес.

Оксидативният стрес от своя страна доказано води до заболявания като ревматоиден артрит, астма и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите в спирулина работят за:

Може да облекчи някои алергии

Приемът на спирулина може да помогне при често срещани алергии. Редица проучвания сочат, че спирулината значително намалява нежеланите странични ефекти, свързани с алергичен ринит, често наричан сенна хрема или сезонни алергии. Хората, които са консумирали спирулина, забелязват намаляване на симптомите като течащ нос или запушване, сърбеж и кихане в сравнение с плацебо групата.

Спирулината може да помогне за управление на диабета

За хората с диабет тип 2 спирулина може да има ползи. В малко проучване от 2001 г. учените разделят хората с диабет тип 2 на две групи, като на едната дават 1 до 2 грама спирулина на ден в продължение на два месеца, а на другата – плацебо. Установено е, че тези, които са получили добавката, имат значително намалено ниво на А1С, което помага за дългосрочно регулиране на глюкозата.

Как да консумираме?

Предлагането на суперхраната в последните години е огромно. Тя се предлага в био магазините, в аптеките и дрогериите, както и в много спортни центрове. Ако за първи път се срещате със зелената суперхрана е важно да знаете, че директната консумация не е много приятна – някои я определят като вкус на езеро или морска вода. Ето защо спирулина на прах най-често се смесва с плодови или зеленчукови смутита.

Източник: Insider
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Комплексните биоактивни формули на terrapia.bg, които спомагат за намаляване и преодоляване на алергичните прояви и укрепват имунитета са:

 

 

Spiruterra ® – 300 mg високо дозирана спирулина на прах. Биоактивна формула за здрав имунитет и метаболизъм. Действа благоприятно на имунна, кръвоносна и отделителна система.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

 

Memoterra / Мемотерра – Комплексна биоактивна формула, спомагаща за по-добра циркулация  и микроциркулация, както и свързаните с тях нарущения. Подобрява работата на мозъка и го стимулира чрез комплексното въздействие на мощни билкови екстракти. Общото тонизиращо и стимулиращо действие на Мемотерра подобрява паметта и концентрацията, спомага за по-доброто кръвообръщение и по-добър тонус.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

 

Imunoterra / Имунотерра е комплексна биоактивна формула, която благоприятства за укрепване и подсилване на имунната система. Специално подбраните съставки от екстракт от корени на женшен, ехинацея и котешки нокът имат изразени антиоксидантни и укрепващи имунитета качества. Повишават защитните сили на организма, подпомагат оздравителните процеси при грип и настинки, както и при възпаления и инфекции от различен произход.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , ,