Спирулина за имунитет, здраве и енергия

март 31, 2021

Спирулина е синьо-зелено микроводорасло, растящо в сладководни и солени води. Веднъж използвано от ацтеките, днес модерния градски човек го консумира ежедневно, смесвайки го в смутита и сокове.

Тя притежава редица ползи за здравето, започващи от нейния хранителен профил с висока плътност до стимулиращите й имунитета свойства. Ето защо избрахме някои от най-известните й заслуги, които редовния й прием може да осигури за да бъдем активни и спокойни в сезона на вирусите и настинките.

Доза витамини и минерали

Спирулина съдържа много витамини и минерали. В една супена лъжица суха спирулина например има:

95,4 мг калий

73,4 мг натрий

13,6 мг магнезий

8,4 мг калций

8,26 мг фосфор

2 мг желязо

0,71 мг витамин С

Още протеини

Спирулина е особено подходяща за вегетарианци и вегани, които искат да добавят повече протеини към хранителния си режим. Това е така, защото тя е около 60% протеин – в една супена лъжица изсушена спирулина има 4,02 гр. Протеин, което я прави идеална съставка към смутита и сокове.

Може да понижи кръвното налягане

Да, спирулината може и това. В малко проучване от 2007 г. участниците са приемали 4,5 грама спирулина дневно в продължение на шест седмици. В края на експеримента учените отчитат намаляване на кръвното им налягане. И не само – участниците са подобрили нивата на LDL холестерола – „лошият“ вид холестерол, който може да доведе до сърдечни заболявания.

Може действа и противовъзпалително

Фикоцианинът – компонентът, който придава уникалния синьозелен цвят на спирулина е основният противовъзпалителен компонент в състава й.

Малко проучване от 2008 г., проведено при корейци на възраст от 60 до 87 години, установи, че тези, които консумират 8 гр. спирулина на ден в продължение на 16 седмици, са забелязали значително намаляване на концентрацията на IL-6 – провъзпалителен кръвен маркер – в сравнение с плацебо групата.

Възпалението е естественият отговор на организма към инфекцията и обикновено преминава, когато увредените клетки се излекуват. Хроничното възпаление обаче може да причини болка, подуване и зачервяване поради възпаление, увреждащо здравите тъкани. Противовъзпалителните средства могат да помогнат за справяне с болката и дискомфорта в тялото.

Спирулина има антиоксидантни свойства

Спирулина е определяна за супер храна най-вече заради силните си антиоксидантни свойства и подкрепата на имунитета, която осигурява.

Антиоксидантите са вещества помагат за предотвратяване на увреждането на клетките, като се борят със свободните радикали. Свободните радикали пък са онези молекули, които идват както от външни източници като замърсяване, така и от естествени телесни процеси като храносмилането. Когато в тялото има твърде много свободни радикали, това може да доведе до оксидативен стрес.

Оксидативният стрес от своя страна доказано води до заболявания като ревматоиден артрит, астма и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите в спирулина работят за:

Може да облекчи някои алергии

Приемът на спирулина може да помогне при често срещани алергии. Проучване от 2008 г. установи, че спирулината значително намалява нежеланите странични ефекти, свързани с алергичен ринит, често наричан сенна хрема или сезонни алергии. Тези, които са консумирали спирулина, забелязват намаляване на симптомите като течащ нос или запушване, сърбеж и кихане в сравнение с плацебо групата.

Спирулината може да помогне за управление на диабета

За хората с диабет тип 2 спирулина може да има ползи. В малко проучване от 2001 г. учените разделят хората с диабет тип 2 на две групи, като на едната дават 1 до 2 грама спирулина на ден в продължение на два месеца, а на другата – плацебо. Установено е, че тези, които са получили добавката, имат значително намалено ниво на А1С, което помага за дългосрочно регулиране на глюкозата.

Как да консумираме?

Предлагането на суперхраната в последните години е огромно. Тя се предлага в био магазините, в аптеките и дрогериите, както и в много спортни центрове. Ако за първи път се срещате със зелената суперхрана е важно да знаете, че директната консумация не е много приятна – някои я определят като вкус на езеро или морска вода. Ето защо спирулина на прах най-често се смесва с плодови или зеленчукови смутита.

Ако това не е вашия начин, може да я опитате под формата на добавка.

 

Източник: Insider

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Спирулина на прах от terrapia.bg. Произведено в Германия.

Спирулина на прах от terrapia.bg. Произведено в Германия.

terrapia ви предлага капсулирана Спирулина, която действа благоприятно на имунна, кръвоносна и отделителна система. Само сега в удобна и икономична опаковка от 100 капсули.

Съдържа се и в хранителните добавки:
Memoterra (Мемотера) от terrapia. Комплексна биоактивна формула за подсилване на паметта и концентрацията. Мемотера съдържа 50 мг спирулина в една капсула.

Imunoterra (Имунотера) от terrapia. Комплексна биоактивна формула за подсилване на имунната система, за превенция и по-лесно преодоляване на настинка, грип и други вирусни и инфекциозни заболявания. Имунотера съдържа 50 мг спирулина в една капсула.

Tags: , , , ,