Terrapia - Защо ние сами сме отговорни за емоциите си?

Защо сме отговорни за нашите емоции?

март 31, 2021

Много хора днес се оплакват от стрес, безсъние, депресия, потиснати емоции, постоянна тревожност, трудни взаимоотношения с колеги и близки. Обичайната практика е да се оплакваме, да обвиняваме другите и обстоятелствата, да пием различни успокоителни и приспивателни хапчета. Хрумвало ли ни е, че ние сами създаваме голяма част от негативните емоции, които ни причиняват страдания?

Можем ли да променим това?

Имаме по-голям контрол върху емоциите си, отколкото предполагаме, твърди психологът Лиза Барет.

За 25 год. професор Лиза Барет е направила карта на лицеви изражения, сканирала е мозъци и е анализирала стотици физиологични изследвания, за да разбере какво са всъщност емоциите.

Можете ли да погледнете нечие лице и да кажете какво изпитва човекът?

Дали всички ние изразяваме щастие, тревожност, страх, тъга по един и същ начин?

Какво представляват емоциите?

„Тези емоции, които ви се струва, че съзирате у други хора, всъщност до голяма степен са отражение на вашата реалност“.
– Това отбелязва в TED презентацията си психологът и учен Лиза Барет.

По думите й емоциите са „предположения“, които мозъкът прави на база на минали преживявания, опитвайки се да намери отговор на дадена ситуация.

Според Барет предположенията са начина, по който обикновено мозъкът ни работи. Те са основата на всяко преживяване, което имаме. Базата на всяко действие, което предприемаме.

По същия начин мозъкът ни конструира предположения и за нашите собствени емоции, счита психологът.

Изводът според нея е, че всички емоции, които ни се струва, че ни се случват, всъщност са създадени от самите нас. Затова ние сме тези, които носят отговорност за тях. И ние имаме повече контрол върху емоциите си, отколкото предполагаме, убедена е Барет.

Професор Барет предлага една изненадваща /или не толкова!/ и силно вдъхновяваща концепция, която може да промени начина ни на живот:

„Емоции, които ви се струва, че се случват на вас, всъщност са създадени от вас. Можем да станем архитекти на своя опит. Кой е отговорен за това, че се чувстваме зле? Ние сме отговорни за емоциите си! Ние не сме оставени на произвола на емоциите – нашият мозък ги създава!

Емоциите са предположения! Предположенията са начина, по който мозъкът работи, използвайки минал опит и опитвайки се да обясни нещо ново и непознато. Може да ви се струва, че мозъкът е обвързан с емоционални вериги, дадени по рождение, но това не е така! Емоциите не са изградени по рождение, те просто се изграждат в процеса на опита. И ние имаме контрол върху този процес!”

Вижте повече в TED презентацията на психологът Лиза Барет

Предположения, очаквания, идеализации

Основа на всички разочарования. Често, много често, ние не приемаме нещата такива каквито са, а ги сравняваме с нашите очаквания и предварителни модели. Тези наши възприятия имат малко общо с реалността!

Поне веднъж ви е се е случвало да отидете на ваканция с огромни очаквания и да бъдете разочаровани. Обвинявате мястото, хотела, хората с вас – а всъщност причината са вашите очаквания, през чиято призма пречупвате всичко и всички.

И по-рядко срещаното – тръгвате без никакви очаквания или пък с много лоши – и сте „приятно изненадани”!

Причината е в нашия тежък „умствен багаж”, който преминава всички летищни ограничения за тегло…

Очаквате някой да реагира по определен начин, който на вас ви се струва „логичен, разумен, естествен”, но се случва нещо съвсем различно. Вие сте разочаровани, изпитвате раздразнение, гняв, обида… Другият човек е виновен!

Не, вие сте отговорни за тези емоции, защото сте проектирали предположения и очаквания, които са вашите предположения и очаквания, но не и на другите хора!

Добрата новина е, че вие може да се променяте и посоката на промяната е във вашите ръце!

Преди да кажете, че страдате от депресия – знате ли какво означава това?!

Познанието на думите и как с тях определяме себе си, може да ни помогне повече отколкото очакваме!

Направете си автоанализ как се чувствате, защо е така и какво може да промените в мислите, поведението, вашите емоции и навиците си.

Едвард Мунк - Защо ние сами сме отговорни за емоциите си?

Депресия – чувство на тежко униние

Произлиза от латинската дума deprimere – натискам.

Депресията в общия случай е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, може да става въпрос за заболяване, известно като клинична депресия.

Депресията може да бъде провокирана от различни фактори – биологични, психични и социални (като раждане, загуба на близък човек, развод). Признаците са липса на енергия, липса на апетит, безсъние, отрицателни емоции, апатия и мисли за самоубийство, но също повишена емоционалност, свръхактивност, раздразнителност, безпричинна еуфория.

Симптоми

Усещане за пълно отчаяние, безнадеждност и безсмислие на всичко. Тъга и потиснатост. Чувство на безпокойство и безпомощност. Чувство на празнота. Гняв и раздразнителност. Чувство на вина. Загуба на увереност. Липса на интерес в ежедневните дейности, равнодушие. Липса на мотивация. Хронична умора, липса на енергия, летаргия. Трудности в концентрацията, нарушения на паметта. Отрицателни емоции. Затруднено взимане на решения, пасивност. Неспособност за изпитване на удоволствие. Страх за бъдещето. Мисли или опити за самоубийство. Нарушения на храненето: загуба на апетит – редукция на теглото, увеличаване на апетита – наддаване на тегло. Нарушения на съня: трудности при заспиване (безсъние, ранно събуждане), чувство на умора след нормален по продължителност сън.

Социални проблеми

Трудности в отношенията. Изолация, социално отдръпване. Липса на интерес от секса и/или на сексуално желание.  Липса на наслада от времето за почивка. Негативни емоции. Проблеми с алкохол или наркотици.

Физически проблеми

Главоболие, болки в гърба, стомашни болки, болки по ставите и мускулите. Чувство за физическо изтощение.

С вярата, че както всички емоции въздействат на тялото, така и тялото въздейства на емоционалното ни състояние, ние от Террапиа можем да ви помогнем с нашите биоактивни формули от билкови екстаркти: Релакситерра, Еротерра, Регенератерра.

Те повлияват благоприятно при симптоми на депресия, тревожност, страх, безсъние, проблеми с либидото и самочувствието, умора, липса на положителни емоции, тонус, енергия и настроение.

Релакситерра има успокояващо и отпускащо действие върху нервната система и целия организъм, без да нарушава способността за концентрация. Има релаксиращ ефект върху мускулатурата и се препоръчва при нервни оплаквания, тревожност, стрес, напрежение, отрицателни емоции, неврози, сърцебиене, безсъние.

Еротерра има благоприятен ефект върху репродуктивната система, грижи се за здравословен хормонален баланс, тонизира нервната система, спомага за подобряване на настроението и емоциите, и за премахване на летаргията. Подобрява кръвообръщението и освен за подобряване на либидото при мъже и жени, помага и при сърцебиене, тревожност и нервност като регулира отделянето на хормоните на стреса.

Регенератерра има забележително благоприятен ефект за тонизиране и обновление на целия организъм. Тя съдейства за добрия външен вид, положителните емоции и въздейства на самочуствието ни.

Tags: , , ,