Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ)?

ноември 4, 2022

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ, аденом на простатата) е прогресиращо заболяване, проявяващо се при мъжете когато размера на жлезата увеличава размера си и възпрепятства пълното изпразване на пикочния мехур. Характеризират се два етапа на растеж: първият е в началото на пубертета, когато простатата удвоява размера си. Вторият започва около 25-годишна възраст и продължава през по-голямата част от живота на мъжа. С напредване на възрастта обаче простатата може да стане драстично по-голяма. Доброкачествена хиперплазия на простатата е състоянието, когато простатата стане достатъчно голяма, за да предизвика дискомфорт.

В нормалното си състояние простатата обикновено е с размерите на орех или топка за голф, но при по-възрастните мъже тя може да достигне големината на портокал. Увеличеният й размер е причина да притисне уретрата. Така с времето стената на пикочния мехур става по-дебела, той отслабва и може да загуби способността си да се изпразва напълно. След това урината остава в пикочния мехур.

Всички тези проблеми причиняват много от симптомите на долните пикочни пътища (LUTS) на ДХП. Важно: Ако изобщо не можете да отделяте урина (наречено задържане на урина) е нужна спешна консултация със специалист. Други симптоми, като слаба струя на урина или нужда от натиск или напрежение, могат успешно да бъдат наблюдавани и контролирани.

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ, аденом на простатата)  е доброкачествено заболяване. Това означава, че не е рак, нито води до рак. Все пак ДПХ и рак могат да се появят едновременно, затова редовните прегледи при специалист за изключително важни.

Как работи простатата?

Простатата е част от мъжката репродуктивна система и нейната основна задача е да произвежда течност за спермата. Тя е с размерите на орех и тежи около 28 грама. Намира се под пикочния мехур и пред ректума. Обикаля около уретра, която пренася урината от пикочния мехур навън през пениса.

Симптоми

Когато простатата е увеличена, тя може да притиска или блокира пикочния мехур. Необходимостта от често уриниране е често срещан симптом на ДХП. Това може да е на всеки 1 до 2 часа, предимно през нощта.

Други симптоми включват:

 • Непълно изпразване: усещането, че пикочният мехур е пълен, дори след уриниране.
 • Честота: необходимостта от често уриниране, приблизително на всеки един до два часа.
 • Необходимостта да спрете и започнете няколко пъти при уриниране.
 • Спешност: чувство на спешна нужда от уриниране, сякаш не можете да чакате.
 • Слаба струя: слаба струя на урината.
 • Напъване: затруднено започване на уриниране или необходимост от напъване или напрежение за уриниране.
 • Необходимостта да се събуждате през нощта повече от два пъти, за да отделите урина.

Ако ДПХ е напреднала, може изобщо да не успеете да отделите урина. Това е спешен случай, който трябва да се лекува незабавно.

Как ДПХ може да повлияе на начина на живот?

При повечето мъже доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) се влошава с възрастта. Това може да доведе до увреждане на пикочния мехур и образуването на инфекция. Може да причини кръв в урината и увреждане на бъбреците.

Причини

Причини за появата на ДПХ:

 1. Най-често се среща след 50-годишна възраст, като около 50% от мъжете над 60 години страдат от това заболяване. С нарастването на възрастта процентът се покачва, като стига до 90% при мъже над 90 години. Поради тази причина възраст над 50 години се приема за рисков фактор за развитието на ДПХ.
 2. Доказано е, че дихидротестостеронът (DHT) е основният андроген, отговорен за растежа на простатната жлеза. Нормално в жлезата се съдържат ензими, които могат да трансформират тестостерона до DHT. Концентрацията на този хормон в простатни жлези с хиперпалазия е значително по-висок, отколкото в нормални такива.
 3. Наследствеността също играе роля в склоността на някои фамилии да боледуват от доброкачествена простатна хиперлазия.

Кой е изложен на риск от ДПХ?

Мъжете, които са изложени на по-висок риск са:

 • Мъже на възраст над 50 години, тъй като рискът от ДХП нараства с възрастта.
 • Мъже, чиито бащи са имали ДПХ.
 • Мъже с наднормено тегло или затлъстяване.
 • Мъже, които не са активни.
 • Някои мъже с еректилна дисфункция (ЕД).

Може ли ДХП да бъде предотвратена?

Няма сигурен начин за предотвратяване на ДХП. Все пак отслабването и спазването на добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, може да помогне. Твърде многото телесни мазнини могат да повишат нивата на хормоните и да стимулират растежа на клетките на простатата.

Диагноза

Посетете незабавно Вашия лекар, ако имате кръв в урината, болка или парене при уриниране или ако не можете да уринирате.

Най-често за диагностициране на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) се прилагат следните тестове:

Индекс на оценка на симптомите

Ако имате някакви симптоми, Вашият лекар може да поговори с Вас относно Индекса на симптомите на ДХП. Американската урологична асоциация (AUA) разработи тест за оценка на уринарните симптоми и често това е първата стъпка за диагностициране на ДХП. Резултатът може да оцени ДХП като лека до тежка.

Физически преглед – дигитален ректален преглед (DRE)

Тестове за урина – тези тестове се правят, за да се измери колко добре се отделя урина. Това показва на лекаря дали уретрата е блокирана или запушена.

Образна диагностика

Тези тестове се правят, за да се види размерът и формата на простатата. Някои от тях са:

 • Ултразвук, за да се види детайлно размера и формата на простатата.
 • Цистоскопията е изследване, което се използва за преглед на уретрата или пикочния мехур с обхват.
 • Магнитен резонанс (MRI) и компютърна томография (CT) са по-подробни образни изследвания. Те се правят, ако е необходима операция за повторно отваряне на потока на урината.

Кръвни тестове

При съмнение за злокачествено заболяване, може да се направят кръвни изследвания.

Кръвните тестове за простатен специфичен антиген (PSA) се използват за скрининг на рак на простатата. Кръвният тест за PSA проверява нивото на PSA – протеин, произвеждан само от простатната жлеза. Важно: Избягвайте сексуална активност няколко дни преди теста, тъй като това може изкуствено да увеличи отчитането на PSA.

Когато простатата е здрава, нивото на PSA е ниско. Бързото покачване на PSA може да е знак, че нещо не е наред. Доброкачественото (нераково) уголемяване на простатата може да причини повишаване на нивата на PSA, както и възпаление на простатата (простатит). Най-сериозната причина за повишаване на PSA е ракът.

Лечение

Има много възможности за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). Вие и Вашият лекар ще решите заедно кое лечение е подходящо за Вас. Леките случаи може да не се нуждаят само от наблюдение, докато в други се налага приложението на инвазивните процедури.

Често ДХП изисква само активно наблюдение. Ако вие и вашият лекар изберете тази опция за лечение, състоянието ще бъде внимателно наблюдавано. Това означава, че ДПХ се проследява с редовни посещения при вашия уролог.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източник: Urologyhealth.org

Продуктите на terrapia с грижа за мъжкото здраве са:

Eroterra / Еротералибидо

Хранителна добавка, която спомага за естественото повишаване на либидото. Билковите екстракти в състава на биоактивната формула, са естествени афродизиаци както за мъжете, така и за жените. Благоприятно действа на половата система  и подобрява мъжката потентност – поддържа хормоналния баланс, намалява напрежението и увеличава самочувствието.

 

Uroterra / Уротера
За лечение и профилактика на уроинфекции и при дискомфорт в уринарния тракт. Специално подбраните билкови екстракти са с доказана ефективност при лечение на цистит и инфекция на пикочните пътища. Уротера облекчава симптомите на често уриниране, болка и парене.

Tags: , , , , , , , ,