либидо

В леглото с дамяна

март 18, 2024

Билките и добавките могат да бъдат чудесна помощ за естествено подобряване на либидото, а когато говорим за това – няма билка, по-известна от дамяна.

В най-любовния месец от годината – изпълнен с горещи мигове, не е лошо да увеличим и топлината в спалнята. За съжаление телата ни (и умовете!) не винаги са в настроение, а хормоналните промени и стреса са сред основните виновници за ниското сексуално желание (или либидото) както при жените, така и при мъжете. Психологическите фактори като проблеми с интимността, с връзката, собствената представа за начина, по който изглеждат телата ни, депресивните ни настроения също могат да играят важна роля в сексуалното ни представяне.

Как хормоналният дисбаланс влияе върху сексуалното желание?

Ниското сексуално желание тревожи почти всяка жена в даден момент от живота – и по време на репродуктивните години, и в менопаузата. Особено по време на менопаузата, промените в половите хормони естроген, прогестерон и тестостерон могат значително да повлияят на сексуалното желание и възбуда. Хормоналните дисбаланси, причинени от синдром на поликистозните яйчници, наднорменото телесно тегло, противозачатъчните хапчета и стреса също могат да повлияят същетвено на сексуалното желание.

Дамяна

Дамяна – древен афродизиак

Билките и добавките могат да бъдат чудесна помощ за естествено подобряване на либидото, а в това отношение няма билка, по-известна от дамяна. Damiana (Turnera diffusa) е популярна още в миналото като естествен афродизиак и релаксант. Първоначално в Централна и Южна Америка, използването й датира от времето на древните ацтеки и маи. Действа чрез увеличаване на кръвообращението и чувствителността към половите органи. Нейните просексуални ефекти се дължат на флавоноидите, присъстващи в листата. Дамяна може да се приема самостоятелно или в комбинация с други билки за допълнителен тласък като най-подходящи за това са гинко билоба, женшен и др.

Ефект на дамяна при жени след менопауза

Плацебо-контролирано проучване със 108 жени (на възраст 22-73 години) – с ниско сексуално желание, разглежда ефекта на комбинирана добавка, съдържаща дамяна, женшен, гинко билоба и допълнителни витамини и минерали. След 4 седмици жените, приемащи добавката съобщават за значително увеличение на сексуалното желание (72% повече) и удовлетвореността от цялостния сексуален живот (68% повече), в сравнение с групата на плацебо.

Добри новини за мъжете

любов

О, да. Има добри новини и за мъжете! Мащабно проучване върху животни показа, че дамяна може да повлияе положително и при така тревожната за мъжете еректилна дисфункция.

Италианско проучване от 1999 г. установи, че билката дамяна е помогнала на мъжки плъхове с понижено либидо да достигнат до втора еякулация. Авторите на изследването са изненадани от резултатите и подкрепят използването на дамяна като природен афродизиак. Предполага, че билката увеличава сексуалната активност по два начина. Първата е, че обогатява снабдяването с кислород, като по този начин стимулира гениталната област. Вторият начин е в продължителното й приемане, което увеличава сексуалната издръжливост и продуктивност.

През годините положителните ползи на дамяна се отчитат и при симптоми на тревожност, стрес, безпокойство, липса на мотивация. Така билката помага на мъжете да преодолеят своите притеснения, а при жените благоприятства поддържането на вагинална влжност и постигане на по-лесен оргазъм.

Дайте си почивка

Всички сме преживявали онзи момент. Когато по време на дългочаканата почивка сексуалното ни желание сякаш внезапно се събужда. Това вероятно е резултат от намаляването на нивата на стрес и следователно намаляването на кортизола в тялото.

Високите нива на кортизол, произведени по време на стрес, потискат нашите полови хормони, което води до по-ниско сексуално желание. Включването в ежедневието на различни релаксиращи практики като медитация, йога, разходки сред природата, промяна в хранителния режим може да ни помогне да управляваме стреса, да изключим от грижите и следователно да намалим нивата на кортизол.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:

Marion gluck clinic.com

Али, Джавед и др. „Изследване на научно доказани билкови афродизиаци.“ Фармакогнозични прегледи, 2013 г.

Estrada-Reyes, R., P. Ortiz-López, et al. „Turnera Diffusa Wild (Turneraceae) възстановява сексуалното поведение при сексуално изтощени мъже.“ Списание по етнофармакология, кн. 123, бр. 3 юни 2009 г.

Ito, Thomas Y., et al. „Подобряването на женската сексуална функция с ArginMax, хранителна добавка, сред жени с различен статус в менопауза.“ Списание за секс и брачна терапия, 2006 г.

Shoeb, Qureshi и др. „Сексуална дисфункция при жените: Преглед на психологически/психо-социални, патофизиологични, етиологични аспекти и стратегии за лечение.” Фармакогнозични прегледи, 2007 г.

Шевчик, Катажина и Кристиан Зидорн. „Етноботаника, фитохимия и биоактивност на рода Turnera (Passifloraceae) с акцент върху Damiana – Turnera Diffusa.“ Списание по етнофармакология, 2014.

Verywellhealth.com

WebMD.com

Хранителните добавки на terrapia, които спомагат сексуалното здраве, самочуствието и овладяването на стреса са:

 

Eroterra / Еротерра

либидо

Хранителна добавка, която спомага за естественото повишаване на либидото. Билковите екстракти в състава на биоактивната формула, са естествени афродизиаци както за мъжете, така и за жените. Благоприятно действа на половата система  и подобрява мъжката потентност – поддържа хормоналния баланс, намалява напрежението и увеличава самочувствието.

 

 

Regeneraterra / Регенератерра

колаген

Хранителна добавка за регенерация, възстановяване и красив външен вид. Комплексна биоактивна формула с

антиоксидантно действие. Стимулира и ускорява регенерирането на тъканите. Засилва действието на други добавки, ако се приема с тях. Специално подбраните съставки имат противовъзпалителни и възстановяващи качества, които спомагат за заздравяването на ноктите, косата, кожата. Спомага за подобряване на тонуса, външния вид и самочувствието.

 

Relaxiterra / Релакситерра

Хранителна добавка, която спомага за намаляване на стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система. Специално подбраните билкови екстракти в състава премахват симптомите на депресия и тревожност, улесняват заспиването и елиминират безсънието.

Верен природен помощник при нервни оплаквания, тревожност, стрес, напрежение, неврози, паник атаки, депресия, сърцебиене, главоболие, виене на свят и безсъние.

Tags: , , , , , , , ,