Колко дълго е твърде дълго за кашлицата?

ноември 30, 2021

Знаете ли, че в сезона на вирусите и настинките, кашлицата, наред с дежурната хрема, всъщност е добър симптом? Това е начинът, по който тялото изхвърля микроби, алергени и други нежелани нашественици в дихателните ни пътища.

Експертите подчертават, че повечето кашлици изчезват сами за няколко дни или няколко седмици. Но някои от тях могат да продължат месец или повече и реално да се превърнат в

тревожен симптом за по-сериозно заболяване.

Когато кашлицата продължи повече от 4 седмици, е добре да бъде направена консултация със специалист. За щастие, в 90% от случаите подобни упорити кашлици са резултат от алергии, влага, студ, замърсяване на въздуха, киселинен рефлукс или дори страничен ефект от лекарство. В по-малката част от случаите постоянната кашлица може да бъде нещо по-сериозно – инфекция като пневмония, хронична астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), белодробна фиброза (белези на белите дробове) и дори рак на белия дроб. И не на последно място упоритата, суха кашлица, придружена със затруднено дишане е основен и тревожен симптом за COVID-19.

Важно е да се знае, че дори и резултат от упорита настинка, хроничната кашлица носи след себе си други неприятно усещания като затруднен сън, натоварване на мускулите, изтопяване и замаяност. Гласът може да стане дрезгав, а в някои случаи кашлицата може да е толкова упорита, че да доведе до изпускане на пикочният мехур.

 

Съществуват 5 въпроса, с които можем да определим кога продължителната кашлица всъщност е нещо, за което трява да се притесняваме.

От колко време е кашлицата и подобрява ли се?

Това може да е основната улика, че нещо не е наред. Повечето кашлици – като тези, причинени от настинки или грип, изчезват сами за четири до шест седмици. Те се подобряват постепенно, с течение на времето.

„Ако сте имали наистина лоша настинка, понякога отнема шест до осем седмици, за да отшуми кашлицата, и не бих се притеснявал, ако има ясна, очевидна причина“, твърди д-р Норман Еделман, старши научен съветник на Американската белодробна асоциация.

Ако кашлица без очевидна причина обаче продължи повече от четири седмици е задължително да се посети специалист. Той ще помогне за облекчаването на състоянието и ще назначи нужната терапия.

Колко лоша е кашлицата?

Дали това е просто подкашляне, което едва ли някой забелязва, или кашлицата ни кара околните да поглеждат тревожно и да се отдръпват настрани?

Д-р Еделман е категоричен: „Ако си „откашляте главата“ или се будите през нощта – това е голяма работа“.

Екстремната кашлица може да е признак за нещо сериозно като инфекция, но дори и да не е, кашлицата, която пречи на качеството на живот, е достатъчна причина да се потърси помощ.

Изкашляне на цветна слуз?

Средните по интензитет вируси и настинки обикновено образуват бяла или бистра храчка. Това не е проблем. От друга страна жълтата или зелена слуз обаче предполага по-сериозна инфекция или друга немаловажна причина.

Същото важи и ако хроничната кашлица ни кара да се чувстваме морени, вие ни се свят, води до болка в гърдите, стомаха или води до изпускане.

Кръв?

Това е един от онези симптоми на тревога, че наистина трябва да посетим лекар. Най-честата причина за това според специалистите, е бронхитът, но също така кръвта може да е знак за развитието на пневмония, ХОББ, кръвен съсирек, туберкулоза, рак на белия дроб или автоимунно заболяване като лупус.

Изкашлянето на кръв задължително налага рентгенова снимка на гръден кош, предупреждават експертите на Health.com.

Други симптоми?

При хрема и възпалено гърло, има голяма вероятност кашлицата да е резултат от сезонен вирус. Други симптоми обаче – особено задух, трябва да светнат червената лампичка за тревога, особено в ситуацията с коронавирусната епидемия.

„В контекста на кашлица това е много важно, защото може да показва редица различни неща“, казва д-р Септимус. Невъзможността да си поемем дъх може да означава магарешка кашлица (коклюш) или астма. Това може също да означава туберкулоза, ХОББ, COVID-19, рак на белия дроб или сърдечна недостатъчност.

Астмата разбира се, може да дойде не само с кашлица, но и с хрипове, и стягане в гърдите. Туберкулозата пък обикновено причинява загуба на тегло, докато подуването на краката, може да означава сърдечна недостатъчност. Треската може да сигнализира за пневмония или бронхит.

В сезона на вирусите, нарастващата заплаха от COVID-19 и приближаващия грип, бъдете нащрек. При всяко съмнение и тревога – потърсете консултация със специалист. И не забравяйте, че превенцията е най-добрата защита.

По материали на Health.com

Материалът има информативен характер.

 

Bronchoterra / Бронхотера на terrapia е хранителна добавка с уникален състав от екстракти на 8 билки, с подчертано благотворно влияние при бронхит, кашлица, бронхиална астма и други възпаления на горните дихателни пътища. Има изразено антисептично, отхрачващо и противовъзпалително действие, което прави Бронхотера подходяща, както за лечение на респираторни заболявания, така и за повишаване на защитните сили на организма и профилактика при хронични състояния.

Tags: , , , , ,