фитнес

Ходенето като тренировка

февруари 23, 2022

Ходенето като тренировка. Без значение дали имаме само 5 или 45 минути

Ходенето е доказано една от най-добрите форми на упражнения. Не изисква оборудване, може да се направи навсякъде и има множество ползи за физическото и психично здраве. Изследванията показват, че ходенето е ключов момент за подобряването на общественото здраве и намаляването на високия процент хронични заболявания.

И тъй като това е дейност, която всички извършваме всеки ден, ходенето често е подценявано като сериозна тренировка. Основно е схващането, че то не си струва, ако не можем да отделим значително време. Но това не е вярно! Независимо дали разполагаме с 5 минути, 20 минути или над 40 минути, можем да преместим фокуса си, за да получим възможно най-добрата тренировка.

ходене

5 минути: Силово ходене.

Силовото или интензивно ходене е свързано със скорост и енергично движение на ръцете. Ако е направено правилно, ходенето със сила е чудесен начин да постигнем бърза тренировка за изгаряне на калории, когато имаме само няколко свободни минути. Най-важният аспект на силовото ходене е да се уверим, че с всяка стъпка се движим от пета до пръсти, докато изпомпваме ръцете си. Важно е да съкратим походката, за да направим възможно най-много стъпки. Това ще помогне да увеличим максимално изгарянето на калории. Можем да се разхождаме навсякъде – ако нямате достатъчно време за навън или не издържаме на студ, можем данаправим силова разходка и у дома.

Не сме готови за силова разходка? В такъв случай, можем да използваме 5-те минути, за да се съсредоточим върху дишането си и да създадем медитация при ходене. Следвайте този модел на дишане: навътре, навътре; навън, навън. Вдишваме през носа и издишаме през устата. Идеята е да вдишваме, когато стъпваме с десния си крак, след това с левия крак, и след това издишваме, когато стъпваме отново с десния крак и след това с левия крак.

Синхронизирането на движението с дъха е форма на движеща се медитация, която може да ни помогне да се чувстваме по-центрирани и спокойни.

спорт

20-30 минути: Интервална тренировка.

Интервалното ходене използва кратки епизоди с по-бърза скорост, за да ни помогне да изгорим калории и да ускорим сърдечната си честота – чудесен вариант за тези, които се опитват да отслабнат. За ефективна тренировка за интервално ходене ще ни трябват поне 20-30 минути, за да извлечем максимума от техниката.

Започваме с петминутно загряване. Вървим с леко към по-умерено темпо. Следва първия едноминутен взрив – бързо ходене от петата до пръстите, като отблъскваме всяка стъпка със сила. След една минута се връщаме към умерено темпо за три минути. Повтаряме тези интервали няколко пъти и завършваме с петминутно разпускане на ходене с нормално темпо.

здраве

40+ минути: тренировка за издръжливост и психично здраве.

Ако имаме 40 минути или повече в графика си, това е идеалното време за работа върху издръжливостта. Това означава да задаваме умерено, стабилно темпо, което да поддържаме през цялата си разходка. С течение на времето ще открием, че това темпо ни става по-удобно. След като това се случи, можем да увеличим скоростта си.

Фокусирането върху психичното здраве е друга чудесна възможност за по-дълга разходка. За медитативна разходка е нужно да се фокусираме върху тялото и дишането си с всяка стъпка, която правим. Важно е да изключим мислите за дългия списък със задачи или други стресови фактори. Когато мислите нахлуят, трябва да ги оставим да преминат и отново да се съсредоточим върху дъха си и движението на тялото. Можем също така да насочим вниманието си към природни елементи като дървета и цветя, звука от чуруликане на птици или как вятърът се разлива върху кожата ни.

Друг вариант е да комбинираме тренировки за издръжливост и медитация в едно! Става като разделим разходката на 10-минутни интервали: медитиране и ходене с по-бавно темпо в продължение на 10 минути и след това ходене с по-бързо темпо през следващите 10 минути. Това е най-прекия пък постигане на както на физическото, така и на психическото здраве.

Източник: https://www.today.com

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Хранителните добавки на terrapia, които спомагат детоксикацията, метаболизма и движението са:

детоксDetoxiterra / Детокситерра

Хранителна добавка с комбинирана биоактивна формула от билкови екстракти за пречистване на организма. Мощни антиоксиданти с доказано детоксикиращо и стимулиращо въздействие върху организма. Подобрява кръвообръщението и спомага за изхвърлянето на токсините. Понижава холестерола и нормализира нивата на кръвната захар.

 

ставиFlexiterra / Флекситера

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

 

черен дробHepaterra / Хепатера

Хранителна добавка, която спомага за естественото пречистване на черния дроб и жлъчката. Комплексната биоактивна формула, подобрява функцията на черния дроб, пречиства кръвта и спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

Tags: , , , , ,