Помощ при нервен стомах

април 5, 2021

Дискомфортът, който обичайно наричаме нервен стомах е често явление в забързаното ежедневие. Според медицинската наука обаче това не е сериозно заболяване. Наличието на нервен стомах е по-скоро проблем, свързан с нашето моментно емоционално състояние или цялостно психично здраве. Може да е свързан и с нарушено здраве на храносмилателната система или червата, или да е комбинация от двете, но рядко може да сигнализира за нещо по-сериозно, подчертават специалистите.

Друго обяснение гласи, че нервния стомах е просто начинът, по който храносмилателната система работи по време на стрес. Най-честите симптоми на нервен стомах включват:

 • „Пеперуди“ в стомаха
 • стягане, спазми, усещане за възли в стомаха
 • чувство на нервност или тревожност
 • треперене или потрепване на мускулите
 • метеоризъм (газове)
 • стомашно разстройство, гадене или тревожност
 • лошо храносмилане или бърза пълнота при хранене
 • повишено уриниране и изхождане

В редки случаи нервният стомах може силно да засегне червата. А честото или неконтролирано уриниране, или изпразване на червата (повръщане или разстройство), може да е резултат от екстремно нервен стомах.

Как да лекувам нервен стомах?

Нервният стомах често може да бъде лекуван с домашни, природни, билкови средства, както и с малки промени в начина на живот.

Билкови продукти и хранителни добавки

Много билки и корени могат да облекчат нервния стомах. При симптоми на гадене или тревожност, коренът от джинджифил може да бъде много полезен. Сдъвчете парче корен, пийте чай от джинджифил, яжте бонбон от джинджифил или изберете подходящи хранителни добавки, с високо съдържание на екстракт от джинджифил – за по-силно и комплексно действие.

Билките мента, лавандула или маточина също са добре известни спазмолитици, особено при проблеми със стомаха. Те могат да тушират спазмите и стягането на гладката мускулатура, което причинява стягане в стомаха, метеоризъм, спазми и разстройство.

По-малко кофеин

Съдържанието на кофеин в кафето може да подхрани нервността и безпокойството и да влоши състоянието. Нещо повече, кафето също стимулира работата на червата, влошавайки симптомите на нервен стомах. Алтернатива на кафето е зеления чай – полезен и богат на антиоксиданти.

Дълбоко дишане и медитация

Умствените упражнения помагат да се съсредоточим върху дъха си и да се върнем към настоящия момент. Това е отличен инструмент за управление на стреса и безпокойството – основни причини за появата на нервен стомах. Дълбоките вдишвания могат да бъдат особено полезни.

Медитацията и всички трикове за успокоение, вършат чудесна работа.

Релакс с дифузорни масла или тамян

Известно е, че билковият тамян или етеричните масла, използвани като ароматни дифузори, помагат при тревожност. Подходящи са успокояващи билки като лайка, лавандула, ветивер или роза. В комбинация с минути за релакс, билковите аромати могат да бъдат подходящ помощник в битката със стреса и напрежението.

Време за себе си

В днешно време, най-важното в борбата с безпокойството и напрежението, е “нашето” време. Времето за себе си. Само така човек може да „изчисти“ ума си и поеме контрола над живота си. Съвет: откраднете минути за себе си, дори преди важно събитие.

Ако пък разговорът с приятел, член на семейството или любим човек помага, това също е вариант за успокоение. Особено ако това е човек, на когото имаме доверие.

И все пак, защо се появява нервния стомах?

Истината е, че може да случи на всеки. Мозъкът и червата са свързани чрез блуждаещия нерв (на латински: nervus vagus), един от най-големите нерви в тялото. Той изпраща сигнали от мозъка към червата и обратно, увеличавайки дразненето на храносмилателната система, когато възникне стрес и безпокойство.

Ако редовно имаме симптоми на нервен стомах и особено ако симптомите постепенно се влошават, е добре да обърнем внимание на нивата на стрес, здравето на стомаха и не е изключено, да потърсим съвет от специалист. В редки случаи нервният стомах може да сигнализира за сериозен здравословен проблем. Ако нервният стомах е често срещано преживяване, консултацията с лекар е важна, за да се изключат проблеми като:

 • синдром на раздразнените черва
 • язвена болест
 • възпалително заболяване на червата
 • цьолиакия
 • тревожно разстройство

В още по-редки случаи, нервният стомах може да е свързан с камъни в жлъчката или увреждане на блуждаещия нерв. Във всички други случаи, нервният стомах е напълно нормално явление, което може лесно се управлява.

Как да предотвратим нервния стомах в бъдеще?

Управлявайте стреса в живота си

Нервен стомах може да означава, че просто изпитваме нарежение. Помислете: подложени ли сте на много стрес напоследък? Предстои ви голямо събитие, интервю за работа или стресово преживяване? Това напрежение бързо ще отмине, но сме подложени на хронични стресови преживявания и усещаме нервни стомашни симптоми всеки ден, намирането на време и начини за справяне със стреса е от съществено значение. И това е ключа за справянето с нервния стомах.

Тук основен помощник могат да са подходящи билкови комбинации за успокоение както на ума, така и на стомашно-чревния тракт.

По-добро чревно здраве

Нервният стомах може да е индикатор за храносмилателен проблем. Това може също да означава, че нивата на стрес и храносмилателното здраве трябва да се подобрят. Справянето с влошеното храносмилане, подуването на корема и усещане за пълнота са основни индикатори за нервен стомах.

Можем да опитаме малки промени в диетата си, като консумирането на повече храни, богати на фибри и пробиотици, или приемане на фибри или билкови и пробиотични добавки.

Промяна в храненето

Да намалим количеството и да хапваме по-често! Това е най-лесния начин да помогнем на храносмилателната система да заработи по-добре. Особено ако комбинираме лесно смилаеми храни, които хапваме по-често – например пет пъти дневно, вместо да се храним обилно 2 или 3 пъти на ден.

Повече упражнения

Движението винаги е добра идея, когато имаме нужда да се избавим от стреса и напрежението. Упражненията и физическата активност, като йога, медитация, разходки сред природата, джогинг, например, биха могли да бъдат особено полезни за постигането на цялостен баланс в организма.

По материали на Healthline.com
Статията има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.

В търсенето на баланс и здраве, през април terrapia.bg събра в промо-пакет Relaxiterra и Gastroterra:

Gastroterra / Гастротера – Комплексна биоактивна формула, която действа благоприятно при проблеми на стомашно-чревния тракт.

Relaxiterra / Релакситера намалява стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система.

Tags: , , , ,