Билки при гастрит

април 16, 2021

Гастритът е възпалителна реакция на стомаха, която се получава в резултат от единични или многократни механични, топлинни, химични, алергични, инфекциозни и други вредни въздействия. Той протича остро или хронично. Заболяването се развива бързо, а в зависимост от продължителността на действие, лигавицата на стомаха се уврежда в различна степен.

Болестите на храносмилателната система – гастрит, рефлукс, язвена болест и др., са чест спътник в ежедневието на съвременния човек. Нередовното хапване – обикновено на крак, с пакетирани, бедни на ценни за тялото хранителни  вещества, води до неприятни състояния и продължителни неразположения. Гастритът е сред най-често срещаните заболявания на храносмилателния тракт.

Остър гастрит

При остър гастрит заболяването се изразява в: колики в областта на стомаха, гадене, оригване, сухота в устата, понякога повръщане, повишена температураи др. (при ерозивен гастрит – и черни изпражнения поради кървене). При остър гастрит билколечението е симптоматично, но консултацията със специалист е задължителна.

Цветовете от лайка (Fl. Chamomillae) имат противовъзпалително действие върху лигавицата. Ментата (Fol. Menthae) показва анестетичен, спазмолитичен и газогонен ефект. Същевременно стимулира жлъчната и чернодробната функция и регулира ферментационните процеси. Маточината (Fol. Melissae) се използва когато гастритът е придружен от невроза. Действа спазмолитично, нервноуспокоително и сънотворно. Имат благоприятен ефект и при функционални проблеми със сърцето. Комбинацията от мента и маточина има добро комплексно действие при заболявания на стомашно-чревния тракт. Важно е да се отбележи, че при билколечение на заболяванията на стомаха се спазва и подходящ хранителен режим.

Хроничен гастрит

Хроничният гастрит е хроничен възпалителен процес, при който настъпват морфологични изменения и атрофия или хипертрофия на лигавицата на стомаха в различна степен. Той може да бъде самостоятелно първично заболяване или да придружава други болести – язва на стомаха и дванадесетопръстника, хепатохолицистит, авитаминоза, хипоксемия и др. При хроничен гастрит често се нарушава чревната и жлъчната функция.

Хроничният гастрит протича с незначителни оплаквания, а често и без симптоми. Различават се два вида обостряния, затихване и ремисия. Фитотерапията подходяща за състоянието, трябва да включва билки с противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие, а при атрофичния гастрит – и билки, стимулиращи секрецията на стомашните жлези. За целта се използват лечебни растения, съдържащи горчиви вещества (при остър гастрит са противопоказни) и слузи.

Горчивите глюкозиди повишават апетита и подобряват храносмилането, но трябва да се има предвид, че лечебен ефект се постига след продължителната им употреба. Тази група вещества се съдържат в следните билки: стръкове от пелин (Hb. Absinthii), корени от блатен аир (Rhiz. Calami), стръкове от бял равнец (Hb. Millefolii), стръкове от червен кантарион (Hb. Centaurii) и др. Важно е да се отбележи, че употребата на тези билки е противопоказна при гастрит, придружен от язвена болест в остра фаза.

Слузните вещества образуват защитна покривка върху възпалената лигавица, противодействат на дразнещото действие на солната киселина при свръхкиселинност на стомаха, и с повишения си вискозитет създават условия за по-продължително действие на лечебните съставки. Използват най-често билките: ленено семе (Sem. Lini), исландски лишей (Lichen Islandici), семе от дюли (Sem. Cydoniae) и др.

Фитотерапия и гастрит

Фитотерапията на хроничните гастрити, може да се комбинира и с медикаментозно лечение, назначено и проследяващо се от специалист. Важно е да се отбележи обаче, че както при самостоятелната фитотерапия, също така и при комбинирането й с лекарства, трябва да се отдели важно място на начина на храненето.

Страдащият трябва да яде често, по малко и добре да сдъвква всяка хапка. Да не приема едновременно течности, които разреждат стомашните сокове и затрудняват храносмилането. Нежелателни и дори забранени са лютите и пикантни храни, пърженото, както и консервираните и трудно смилаеми храни. Храната, която се избира не трябва да повишава киселинността на стомашния сок и да не предизвиква болки и тежест. Например: месни бульони, мляко, тестени храни, газирани напитки, чубрица и други подправки, плодови сокове и др.

Източник: Природна аптека, Д. Памуков, Х. Ахтарджиев
Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

В търсенето на баланс и здраве, през април terrapia.bg събра в промо-пакет Relaxiterra и Gastroterra:

Gastroterra / Гастротера – Комплексна биоактивна формула, която действа благоприятно при проблеми на стомашно-чревния тракт.

Relaxiterra / Релакситера – намалява стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система.

Tags: , , ,