Екстрактът от босвелия повлиява възпалението

април 28, 2023

Босвелия или индийски тамян е билков екстракт от смола от дървото босвелия, който алтернативната медицина използва в практиките си от векове. Неговите противовъзпалителни свойства са показали благотворно действие при възпалителни състояния като ревматоиден артрит, стомашно-чревни проблеми и дори астма.

Овладяването на тези проблеми обикновено се съсредоточава около намаляване на възпалението, а босвелия освен за това, спомага и за намаляване на симптомите на хроничните възпалителни състояния. Много проучвания все по-често подкрепят ползите от босвелия, но трябва да се отбележи, че те са основно сред животни.

Какво е босвелия?

Босвелия е известна още като тамян. Boswellia идва от дървото Boswellia serrata, чието родно място е Индия, Северна Африка и Близкия изток.

Любопитно при добива на продукта е, че фермерите потупват дървото, за да съберат смолата му, която се нарича босвелия. Смолата на босвелия има богат аромат и вкус и по-често я наричаме тамян.

Какви са ползите от тамяна?

Алтернативната медицина използва босвелия от векове за лечение на различни хронични възпалителни разстройства. Във времето има все повече сведения, че босвелия и нейните активни съставки, като босвелиева киселина, имат добър противовъзпалителен ефект върху тялото.

С кои проблеми се справя?

Ревматоиден артрит

Възпалението на ставите е водещата причина за симптомите на ревматоиден артрит. Много терапии на заболяването, които включват нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и стероиди, се фокусират върху намаляване на възпалението.

На този фон босвелия може да бъде ефикасна за намаляване на възпалението и да намали симптомите на ревматоиден артрит. Нещо повече The Arthritis Foundation препоръчва хранителните добавки с босвелиева киселина като потенциална терапия за ревматоиден артрит, както и за остеоартрит.

Астма

Босвелиевата киселина също може да има роля при лечението на астма. Редица изследвания сочат, че босвелиевата киселина потиска възпалението в дихателните пътища и инхибира секрецията на цитокини. Изглежда, че босвелията блокира алергичния отговор, който причинява астматична реакция на първо място.

В бъдеще това може да направи босвелия полезно допълващо лечение за астма. Но са нужни още много изследвания в тази посока за категорично становище.

Болест на Паркинсон

Проучване от 2019 г. установи, че босвелия може да бъде полезен помощник в лечението на болестта на Паркинсон. Приложението й при плъхове показва, че има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, който изглежда предпазва невроните в мозъка и подобрява двигателната функция. Това обаче са ранни изследвания, които се нуждаят от подкрепа от проучвания, включващи хора.

 

Източник: по материали на Мedical news today и The Arthritis Foundation.

Статитята има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Екстракт от Тамян 25 mg – oт които Босвелиева киселина 16,3 mg, се съдържа в комплексната билкова формула на terrapia FLEXITERRA.

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

Tags: , , , , ,